fredag 20 augusti 2010

H. P. Lovecrafts 120-årsdag firas med en lista


I dag är det 120 år sedan H. P. Lovecraft första gången föddes in i vår värld.
Med anledning av detta denna lista med hans fem bästa verk:

Anteckningsbok
Ett urval anteckningar av Lovecraft sammanställda av Jonas Ellerström och Mattias Fyhr. Också i det korta formatet kan Lovecraft med sina staplande av adjektiv kännas lite lång. Det problemet har inte dessa anteckningar. "Solen undergår förändring - visar föremål i märklig skepnad, återställer kanske ett landskap ur det förflutna".

At the mountain of madness
Lovecrafts romaner är i regel oläsliga. Enda undantaget är denna skildring av en antarktisk expedition. Lovecrafts egen rädsla för kyla är en av de komponenter som ger boken sin kraft.
Blandningen av noggranna vetenskapliga nedteckningar (här som ofta hos Lovecraft så är protagonisten upptäcktsresande - en forskare) och Lovecrafts bisarra värld med dess äldre gudar är en annan.

Fasansfulla händelser i Dunwich
Novellen är berättad på ett distanserat sätt. Vilket med nöd och näppe hindrar den från att bli komisk. Det groteska slutet har ändå något gemensamt med den karnevaliska traditionens berättelser.

The Outsider
Några av Lovecrafts bästa berättelser är mer direkta effektiva skräcknoveller som den här som var den första Lovecraft översatt till svenska. Sändes i radioprogrammet Mannen i svart. (Den äldre Lovecraft ogillade novellen.)

Supernatural horror in literature
Lovecrafts genomgång av weird horror före honom. Här kan man se att Lovecraft var en medveten författare som väl kände till sina föregångare.

1 kommentar:

Jenny sa...

Säger grattis lite sent till Mr Lovecraft och klappar i tentaklerna samtidigt.