onsdag 2 mars 2011

Bokgeografi USA - love it or leave it


Os bokgeografi handlar denna vecka om det lite obskyra litteraturlandet USA. O själv har en förkärlek för den amerikanske författaren Philip Roth. Som jag inte riktigt delar. Men en Roth-roman fanns med på listan 10 bra amerikanska romaner, min första utomnordiska nationaldagslista.

O vill att man ska berätta om -

en amerikansk bok
Carmen Dog av Carol Emshwiller
"Why this book isn't a feminist classic I don't know. Maybe it is. Maybe that's why people haven't heard about it" - Ursula K. LeGuin
Roman om en hund vars högsta dröm är att sjunga opera. En dröm som inte är så orealistisk som man skulle kunna tro - då hon och resten av världens hondjur håller på att förvandlas till kvinnor. Medan kvinnorna i sin tur börjar få djuriska egenskaper.

en amerikansk författare
Jayne Anne Phillips
Jayne Anne Phillips fick sitt genombrott med novellsamlingen Svarta biljetter (jag har ett signerat ex av den svenska förstautgåvan). Man läser ofta de kortare av dessa, som ofta består enbart av en sida, i de amerikanska skolorna. Samlingen följdes av hennes första roman Maskindrömmar som följer en familj under flera decennier.
Hon har skrivit ytterligare tre romaner och en novellsamling (och lite essäer och sånt). Som alla är bra. Senast kom den hyllade Lark & Termite. Förra årets bästa roman.

en amerikansk bok jag inte läst
Brookland av Emily Barton
Jag var väldigt förtjust i Emily Bartons debutroman The Testament of Yves Gundron och borde väl läsa hennes andra bok. Om ett brobygge. Den ska ha hyllats av kritikerna. Kom 2006.

4 kommentarer:

enligt O sa...

En hund som sjunger opera? Kommer osökt att tänka på En kos dagbok. Fantastisk barnbok. Kom också på att jag faktiskt köpt Lark & Termite efter tips av dig, men inte läst ännu.Emily Barton lockar också.

Petter sa...

I barnböcker är sjungande djur kanske lite vanligare.

Lark och Termite är en stor läsupplevelse.

Eskil Malmberg sa...

Jag tycker att Jane Anne Phillips är märkligt underskattad. Det kan kanske bero på att ämnet liknar ett som missbrukats rejält i s k ungdomsfilmer och visst miljön är densamma men Phillips använder till att gestalta försök att få unga människor att underkasta sig och deras försök att undvika detta. E

Eskil Malmberg sa...

Glömde titeln; det handlar naturligtvis om Sommarlägret. DS