måndag 16 februari 2009

Dollhouse - medvetet obehaglig sexualisering?


Recensionerna av det första avnittet av Dollhouse har varit övervägande negativa.
Dollhouse är en tv-serie gjord av Joss Whedon som stod bakom Buffy och senast Firefly.

Den handlar om en organisation som präntar nya personligheter och egenskaper på människor som de sedan hyr ut. I första avsnittet får huvudpersonen Echo bli gisslanförhandlare. Det är möjligt de förklarar varför de inte bara anlitar en riktig gisslanförhandlare. Mindre troligt är att förklaringen är bra.

Serien ska genom premissen kunna bli olika genrer varje vecka. Det finns intressanta delar med idéen, som att den överbyggande handlingen i serier handlar om Echo mellan inpräntningarna- tabula rasastyle. Hur skriver man en person utan personlighet?

Förutom de mindre goda recensionerna så får promomaterialet till serien mej att bli lite betänksam. Bilden här är en av de mindre sexualiserade bilderna av Eliza Dushku som spelar Echo bland förhandsmaterialet.

I intervjuer har Joss Whedon sagt att den här sexuella karaktären av bilderna är "creepy on a purpose" att serien ska undersöka mörka delar av sexualiteten. Dockorna i Dollhouse hyrs ut även som sällskap.

Proprostitutionsperspektivet i Firefly var inte enbart osmakligt utan också den svagare delen av serien rent dramatiskt. Möjligen kommer det sexuella momentet i Dollhouse att istället likna det med att hjälten Malcolm Reynolds i Whedons förra serie var på den sida i inbördeskriget som motsvarade sydstaternas. Vilket gav en intressant vridning på outsider/lone ranger-temat.

Men som det ser ut nu är det knappt jag orkar sno programmet från nätet. (Nedladdningen av copyrightade ting på nätet verkar nu försvåras. Vilket man uppenbarligen bör vara upprörd över. Like stealing's a crime or something? som Tabitha Smith säjer.)

Inga kommentarer: