torsdag 26 februari 2009

Om den stora olagliga nedladdningen av Horace Engdahl och Stig Larsson

Vithårig (väldigt vithårig) står Stig Larsson och berättar en halv förvirrad anekdot om en bussresande som inte betalar sin biljett; "Alltså jag tycker ju inte att man ska stjäla" säjer Författaren som i en framsynt plan att förhindra den olagliga nedladdningen av sina verk slutade skriva böcker redan för tjugo år sedan.

Detta i Kulturnyheterna där också den inte längre ständige Horace Engdahl välkomnar lagen. Detta är rimligt då Engdahl alltid hållit publikföraktet som det viktigaste för en konstnär. Ingen bra författare får publikens eller kritikens gillande under sin levnad har han hävdat (hittills utan att ha använt sin egen framgång som exempel). Att Horace Engdahl ser fram emot att ta detta förakt till en mer handgriplig nivå och lagsöka sin publik är förståeligt.

Livet har blivit lite farligare för de många som stjäl Horace Engdahls texter.

4 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Jenny sa...

Attans! *garvar* Och jag som har sådana högar med Horace hemma. De översvämmar min hårddisk. /J

Vixxtoria sa...

Jag läser visserligen det här inlägget nära två år för sent, men jag kan ju inte låta bli att kommentera.

För så här två år efteråt så undrar man ju varför Engdahl och Larsson inte utvecklat t ex betaltjänster, så att det blir lättare för folk som vill betala (eller kanske ha betalt?) för att läsa deras texter.

Petter Malmberg sa...

Man skulle kunna hävda att det finns en betaltjänst för att läsa deras texter - bokhandeln.

Det är inte så konstigt om författare ställer sej på upphovsrättens sida. Men deras uttalanden när det begav sej var lite smått löjeväckande.