tisdag 21 september 2010

Alyx, Ida och Ozma


Veckans tema hos Lyran är böcker med kvinnonamn i titeln

L. Frank Baum - Ozma i Oz
I den tredje boken i serien förs flickan Dorothy åter till ett magiskt land. Hon möter där bland annat en prinsessa som samlar på huvuden. Prinsessan har 30 ansikten som hon byter mellan. Hon frågar Dorothy om Dorothy har kungligt blod. "'Bättre än så frun', sade Dorothy. 'Jag kommer från Kansas.' (övers. Sam J. Lundwall)

Marit Paulsen - Liten Ida
Denna barndomsskildring kom 1979 och skildrar en flicka som växer i det av Tyskland ockuperade Norge. Hennes mor kallas för tyskhora av omgivningen. Det är mycket elände i boken men blir aldrig till en eländesskildring, "en skakande barndomsskildring, men samtidigt märkvärdigt vital, inte ett ögonblick gråtmild" säjer Madeleine Gustafsson på baksidan av den månpocketutgåva av boken som jag har. Men den ska finnas i tryck.
(Ja, det är den Marit Paulsen - men boken är riktigt riktigt bra.)

Joanna Russ - Alyx
(Ibland kallad Adventures of Alyx
"'My name,' she said, 'is Alyx.'
'Never heard of it said the gatekeeper, a little annoyed.
'Good heavens,' said Alyx, 'not yet,' and vanished through the gate before he could admit her, with the curious slight smile one sees on the lips of very old statues: inexpressive, simple, classic.
She was to become a classic, in time.
But that's another story."
Samuel R. Delany har en gång när han ombads ge tips på vilka av Joanna Russ' böcker man skulle läsa sagt att yngre eller mindre vana läsare brukade tycka om Alyx. Kanske är det därför det är min favorit av hennes (att Delany själv håller boken högt kan kanske vara värt att tillägga.)
Den samlar ett par noveller och en kortroman som binds samman av huvudpersonen Alyx, som är en tjuv i en sorts Conan Barbaren-värld. Men Arnold Schwartzenegger hade haft svårt att spela henne. Då hon är en liten gråögd kvinna.
Novellerna här använder sej av genren/genrerna på lite olika sätt, vrider lite lätt på dess konventioner. På ett vackert sällsamt långsamt språk.

4 kommentarer:

Lyrans Noblesser sa...

Liten Ida har jag nog läst, för evigheter sedan.

Petter sa...

Den var så vitt jag förstår rätt uppskriven och läst när den kom.
Vilket ju var ett tag sen.
På senare år har den lite glömts bort. Kanske för att det har kommit så många barnskildringar ur barnets perspektiv sen dess.

Anonym sa...

jag fick mitt namn ifrån denna boken tror jag, alltså "Alyx"

Petter Malmberg sa...

Det är ett fint namn.