måndag 6 september 2010

Tre tunna (och smala)


Lyran har denna vecka tema med tre tunna böcker. Som motvikt mot förra veckans tegelstenar. Så tre romaner på sammanlagt lite mer än 200 sidor:

Jenny Erpenbeck - Ordbok
Med lite mer än hundra sidor så är denna tyska roman från 2005 med en god marginal tjockast i denna trio.

Stefan Themerson - Vov vov eller Vem dödade Richard Wagner?
Berättaren möter i bokens början sin vän Lampadephor. Vännen fruktar att någon en dag kommer att finna det logiskt att kapa av hans vänstra ben och hans högra arm. Själv förvandlas berättaren av och till till en hund.
I unga år, på besök inne i Lund valde jag mellan att köpa den här och Finnegans Wake. Valet av Themerson är något jag aldrig ångrat.
(Baksidan av den svenska utgåvan pryds av samma teckning av Franciszka Thjemerson som på det franska omslaget på bilden, fast inte ifylld - boken är ursprungligen skriven på engelska. Franciszka Themerson har gjort bilden med "I hate books" på Butter tar ordet-baneret överst på denna blogg)

Jean-Phillippe Toussaint - Monsieur
Den aldrig namngivne Monsieur driver genom livet och gör inget speciellt: "I han sinne var det där som det alltid rådde samma nattliga ljus." Monsieur från 1986 är en kort perfekt roman. Toussaint kom aldrig att skriva något riktigt lika bra efteråt. Men två hyfsat bra, också korta, böcker av Toussaint finns samlade tillsammans med Monsieur i en Månpocket.

2 kommentarer:

Lyrans Noblesser sa...

Noterar ett gäng "nya" författare igen. Efter att ha läst Jayne Anne Phillips och Kemal på din rekommendation har jag höga förväntningar ;-)

Petter Malmberg sa...

Jenny Erpenbeck är en hyfsat ny författare. Hennes senaste "Hemsökelse" fick god kritik.