onsdag 1 september 2010

O, o Kanada


O (som tidigare gick under namnet o) har börjat med ett tema som hon kallar bokgeografi. Där man varje vecka ska berätta om böcker och författare från landet ifråga. Första veckan var landet Irland. Denna vecka är det då Kanada.

Då jag själv här på länders nationaldagar brukar ha listor med tio (eller ibland fem) bra böcker från det nationaldagsfirande landet (det kommer en imorgon) så kände jag förra veckan att det var lite överflödigt att delta då jag redan haft en lista med tio irländska böcker.

Nu hade jag den kanadensiska listan här för två månader sen. Men i alla fall:

Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Kanada eller är skriven av en författare med anknytning dit.
Leonard Cohen - Älsklingsleken
En roman om Breavman, en ung jude i Montreal. Boken kom ut 1963 och kom alltså innan Cohens genombrott som sångare och låtskrivare. En viss klang går att känna igen från skivorna i prosan men denna lätt fragmentariska roman står väl på egna fötter.

Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Kanada.
Seth är en kanadensisk serieskapare med en ren teckningsstil som man genast känner igen. Hans serier har ofta en melankolisk ton som albumet It's a good life if you don't weaken där huvudpersonen, en kanadensisk serietecknare vid namn Seth, söker efter en skämttecknare vars teckningar han sett i en gammal tidning.
Den serien gick liksom flera av hans andra verk först i hans enmannatidning Palooka-Ville. Men han har också publicerats av flera morgontidningar. Hemma att läsa härnäst har jag hans hyllade George Sprott som först gick i New York Times.

Berätta om en bok av en författare som anknyter till Kanada, som du inte läst, men är nyfiken på.
Jane Urquhart har jag, trots hennes coola namn, endast läst ett par dikter av. Hon är förutom poet också prosaförfattare och två av hennes romaner finns på svenska. Men hennes noveller och lyrik som lockar mej mer.

2 kommentarer:

enligt O sa...

Cohen, den vill jag definitivt läsa! Har bara läst lyrik av honom. Seth är en ny bekantskap för mig, liksom Jane Urquhart (håller med om att det är ett coolt namn)

Petter Malmberg sa...

Det vart väl främst som poet Leonard Cohen var känd (innan skivorna) men en annan roman "Sköna förlorare" blev åtminstone något av en skandal.

En av mina kanadensiska vänner menar att Urquhart är en av de bättre kanadensiska poeterna.