onsdag 8 september 2010

Bok-Island


Os bokgeografilektion har kommit till Island. (Isländska böcker har jag tidigare tagit upp i inlägget 10 bra isländska böcker.)

Berätta om en bok du läst som utspelar sig på Island eller är skriven av en författare med anknytning dit.
Svanen av Guðbergur Bergsson är en humoristisk roman som utspelar sej på den isländska landsbygden. En drift med den isländska hembygdslitteraturen.

Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Island.
Stefán Hörður Grímsson gav ut fem diktsamlingar. Mellan hans andra och tredje bok gick det tjugo år. Han brukar säjas tillhöra Atom-Poeterna (jag tror de bekämpade brott på Island under 50-talet). Hans dikter är vackra och uppfriskande. Ett urval Bilder utan vägg finns på svenska. Diktarna där är oftast väldigt isländska, som dikten "Jöklar": "Om sommaren välkomnar jöklarna den klara himlen/lyser vänligt varma solskensdagar/och ljuger oss fulla.//Om vintern talar de sanning/då behöver de inte låtsas/de faller in i väderleken."(övers. Inge Knutsson).

Berätta om en bok av en författare som anknyter till Island, som du inte läst, men är nyfiken på.
Islänningarna fortsätter att skriva sina många böcker (de ger ut flest böcker per invånare). Med nya litterära skolor och riktningar som dyker upp. En av de nya omtalade är Steinar Bragi, vars roman Kvinnor nyligen kom på svenska. Bragi tillhör de internationellt mest kända av de yngre isländska författarna. Och Kvinnor har fått bra recensioner.
Elise Karlsson jämförde den i SvD med David Lynch.

4 kommentarer:

Annika sa...

Jag var tvungen att passa på den här "resan" då jag inte har läst en enda bok av en isländsk författare.

Känns lite surt, men vad göra!?

Svanen låter ju onekligen intressant då vi alla kan behöva lite mer humor i våra liv. Jag skriver upp den på listan över böcker att utforska.

Petter sa...

I kommentarerna till "10 bra isländska böcker" rekommenderade nån deckarförfattaren Arnaldur Inridason. Som verkar vara en uppskattad författare av de som läser kriminallitteratur.

Det står lite mer om "Svanen" på länken.

enligt O sa...

Steinar Bragi låter spännande! Det känns som om Island har många udda författare.

Petter Malmberg sa...

Alla länders författare är väl udda. Det är ju deras uppgift.
Men det finns många författare i Island med tanke på att det bara bor tretti personer där.