tisdag 25 december 2012

25

"Några dagar efter folkomröstningen gick den 34-årige byggnadsarbetaren Harry Ahlsen tvärs över torget som heter Wiels plass och in i Halden Sparbank för att betala en räkning. När han kom ut igen fick han se Axel Nyland, som stod på andra sidan, vid stadsbron och hängde. Han ropade till honom, och när Axel kom fram till honom sade han: Den här platsen heter Wiels plass. Vad har den här Wiel gjort som är så stort att folket skall hylla honom genom att uppkalla öppna platser efter honom? Ingenting. Familjen Wiel har utsugit folket i Halden i alla år. Den har levat på stor fot på arbetarnas slit i Halden. En gång skall vi ta bort hans namn från folkets egendom. Hör du Axel, när Norge en gång blir fritt, då skall vi döpa om den här platsen. Vad säger du om att döpa den till 25 september-platsen? Axel tyckte det var ett bra förslag, och innan de skildes kom de två överens om att hädanefter skulle i varje fall de två kalla den plats som tidigare hette Wiels plats för 25 september-platsen."
ur 25:e september platsen av Dag Solstad, övers. Jan Stolpe. Folkomröstningen som nämns i början av citatet var om huruvida Norge skulle gå med i EG. Den 25 september 1972 röstade man nej till detta.
Och med detta stycke ur Solstads roman från 1974 avslutar vi citatkalendern.

2 kommentarer:

Feedback66 sa...

På tal om något helt annat vill jag tacka dig för att du tipsade om serien Final Frontier, läste den och upptäckte sedan skaparens andra serie American barbarian, fantastiskt!

Petter sa...

Tom Scioli är rätt märklig.
Joe Caseys serie Godland (med danskt ö egentligen) som han bara tecknar har lite av samma energi.