torsdag 6 december 2012

5 bra finska romaner

Det är Finlands nationaldag eller självständighetsdag som de kallar det. Det firas med denna lista.

Anna-Leena Härkönen - Tjurdödarvapnet
Härkönen debuterade redan som 18-åring med den här berättelsen om en ung man som skickas till släktingar på landet. Han är inte så glad över detta. Stor succé i Finland när den kom på 80-talet. Mycket underhållande. 

Olli Jalonen - Far med dotter
Andra delen i en trilogi vars första bok Johan och Johan vart med förra gången jag firade Finlands självständighetsdag med en boklista. Men det är svårt att tänka sej en lista med finländska böcker utan Jalonen. Vemodig och vacker och sånt. Jag har gett bort den här boken. Jag har gett bort alla Jalonen jag ägt. Man vill sprida de vidare efter att ha läst dem.

Väinö Linna - Okänd soldat
En av de stora krigsskildringarna. Möjligen den stora krigsskildringen.

Sofi Oksanen - Utrensning
Den mest hyllade finska romanen på senare tid. Jag var lite tveksam till den när jag läste den, strukturen är konstlad, språket ojämnt och en del scener är spekulativa. Men efter hand fångas man också in och det går att förstå lovorden även om jag inte helt instämmer i dem. 

Mika Waltari - Mikael Ludenfot
"Hans ungdoms öden och äventyr i många länder intill år 1527, sanningsenligt framställda av honom själv i tio böcker"
Finsk 40-talsroman. På sin tid en bestseller. Om en man utan börd som drar omkring i 1500-talets Europa. Romanen är indelad i någorlunda fristående böcker. Bäst är sjätte boken, "Bålet", som handlar om häxförföljelse.


Tidigare listor med finlandtema:
10 bra finska böcker
10 bra finlandssvenska böcker
5 bra finska filmer
5 bra finska skivor

4 kommentarer:

Konungen sa...

håller med, förutom ludenfot
kass den ju o med tanke på att jag svarade på enkäten du lade ut innan såå måste jag kommentera med att det är en bok för fjabbar, fubbik där :)

Tjurdödarvapnet är enormt bra

Ska ta med mina ola nilsson till dig när vi ses i sommar, nyfiken på va du tycker, eller om du köper dom i julklapp till dig själv från mig, åtminstone hundarna finns i pocket

Petter Malmberg sa...

Jag vart faktiskt positivt överraskad över Mikael Ludenfot. Även om det inte höll i sej riktigt hela boken igenom. Den är väldigt tjock. En varsamt förkortad utgåva hade varit att föredra. Häx-delen gillar jag oreserverat.

Jag såg du länkade till en artikel om Ola Nilsson. Men jag har inte hunnit läsa.

Konungen sa...

den i artikeln är fan läskigt bra, kanske måste man vistas här för o fatta men jag tror inte det, fioretos recension var fin den med, o han har nog aldrig bitt i norrlands inland

Petter Malmberg sa...

Det brukar ju gå att läsa böcker om Baskien och Venus och Finland och sånt. Så böcker om Norrland borde väl också gå.