fredag 9 januari 2009

De 20 bästa amerikanska TV-serierna enligt Radio Times

Radio Times, en engelsk Röster i Radio typ, har nyligen publicerat en lista på de tjugo bästa amerikanska TV-serierna. Eller rättate Tv-dramerna. Alltså inga sit-coms. (Frånvaron av Nanny blir genast förklarlig.):

1. ER (1995) (Cityakuten)
2. Hill Street Blues (1981) (Spanarna på Hill Street)
3. The Sopranos (1999)
4. The X-Files (1994) (Arkiv X)
5. Twin Peaks (1990)
6. CSI: Crime Scene Investigation (2001)
7. Star Trek (1969)
8. Mad Men (2008)
9. Damages (2008)
10. thirtysomething (1989)
11. Murder One (1996)
12. House. M.D. (2005)
13. Battlestar Galactica (2004)
14. The West Wing (2000)
15. 24 (2002)
16. NYPD-Blue (1994)
17. Six Feet Under (2002)
18. Dallas (1978)
19. Cagney and Lacey (1982)
20=. Law & Order (1991)
The Wire (2005)

Av dessa är det några som jag inte sett ens ett enda avsnitt; Mad Men, thirtysomething, Murder One.

Att Cityakuten kommer först är lite underligt. Men den brukar få en massa priser, trots att den är helt osebar.

Spanarna på Hill Streets skulle knappast ha så hög placering i en amerikansk tidning. Serien populärare bland européer. (Enligt min universitetstids TV-böcker pågrund av att den talade till en medelklass som var mer utspridd i västeuropa. Serien överlevde genom dyrare annonser. Den här sortens publikinriktade läsningar har tappat i popularitet inom Television Studies.)

Att Star Trek är enda serien från 60-talet, tio år äldre än den nästäldsta, är möjligen också ett inslag av att listan inte är amerikansk.
Star Trek är inte en bra serie. Den måste ha varit gammeldags redan när den visades. Flera bra författare skrev för serien: Norman Spinrad, Theodor Sturgeon, Harlan Ellison m.m., men de verkar mest ha sett serien som rent brödskriveri.

Annars är ett problem med att kritiskt diskutera TV-serier, och framförallt då amerikanska som ju betraktas som misslyckade om de inte pågår i minst fem säsonger, att man inte brukar ha sett så stor del av de serier som man inte gillar.

Jag är till exempel inte särskilt förtjust i Sopranos. Men jag har bara sett ett par avsnitt och bitar ur ytterliggare en handfull. Vilket gör det svårt att formulera varför jag inte tycker den är bra förbi att maffia-genren är överspelad. (Ett av de få avsnitt som jag sett (nästan hela av) tyckte jag dessutom var bra - för att ytterliggare komplicera frågan.)

Man kan tycka att en del serier saknas. Att tycka att saker saknas från listor är ju en av listornas poänger. Från nittiotalet finns Arkiv X och Twin Peaks. Men inte Buffy som ju borde utgöra med de tidigare en genretwisttrojka.

Att Freaks & Geeks saknas kan bero på att den bara fick en säsong. Men det finns faktiskt inga high-schoolserier på listan- trots genrens tunga plats i amerikansk TV. Bland de nyare ingen Veronica Mars eller OC eller den nya Gossip Girl (som jag inte sett).

Kriminalserier och kriminalserier näraliggande (såsom House) värderas, kanske inte högre men seriösare.

Att den usla Damages- en av de få som jag dumt nog sett varje avsnitt av, kom så högt som nio är dock underligt. Men melodramen härskar fortfarande.

1 kommentar:

Konungen sa...

Cagney och Lacey?????????!!!!!???!