tisdag 6 januari 2009

Magnetic Fields Wi´ Nae Wee Bairn Ye´ll Me Beget och Two Magicians

Magnetic Fields 69 Lovesongs från 1999 är ett trippelalbum med sextionio kärlekslåtar (även om en del av sångerna, såsom Punk Love, är kärlekslåtar endast enligt en mycket generös definition.)

Som konceptalbum kan 69 Lovesongs på ett sätt tyckas vara rätt vagt. Kärlek som tema är ju ändå gemensamt för en stor del av populärmusiken. Men konceptet handlar om olika sorters kärlekslåtar och blir därmed en undersökning av popmusiken och vissa av dess beståndsdelar.

En del av spåren anknyter till olika genrer, såsom Magnetic Fields gjort tidigare i country- och flickpopspastischalbum. Andra vrider på metaforer vanliga inom popmusiken och (den för Magnetic Fields ledarfigur Stephen Merrit minst lika viktiga musikaltraditionen).

Wi´ Nae Wee Bairn Ye´ll Me Beget är som namnet nog antyder en hommage till/parodi av folkmusikens ballader och deras ofta nonsensaktiga omkväden. Men texten utgår också från en bestämd engelsk ballad.

Two Magicians (ibland Twa Magicians):



(här med A. L. Lloyd)

Twa Magicians handlar om en trollkunnig smed som kurtiserar en likaledes trollkunnig kvinna. Kvinnan förvandlar sej till en duva, smeden till en annan fågel. Kvinnan blir en hingst; smeden en sadel och så vidare.

Liknande förvandlingsberättelser finns i många kulturer.

Magnetic Fields ändrar på ordningsföljden mellan mannens och kvinnans rader och därmed på maktpositionen. Där kvinnan börjar och mannen följer i den gamla balladen så måste mannen, trots liknande mål, göra första draget i Magnetic Fields-låten.

I Wi´ Nae Wee Bairn Ye´ll Me Beget förvandlar mannen sej till en näktergal för att som han sjunger värma hennes hjärta. Hon blir till ett tröskverk och sliter honom itu.
Han blir till en vampyr, hon till ett kors. Sen stegras förvandlingarna. Att bli en vätebomb tjänar lika lite till som att bli en supernova, för att bränna upp allting.

Till slut förvandlar sej sångaren till Gud så att hon ska komma till honom men sångerskan vägrar helt enkelt att tro på honom och till skillnad från smeden i Two Magicians får han se sej besegrad.'

Two Magicians har spelats in av flera artister. Såsom Steeleye Span.

Inga kommentarer: