söndag 18 januari 2009

Namnetes och Arfolk


En av mina favoritfolkskivor är "Folk Celtique" med den bretagneska folkgruppen Namnetes från 1978.
Länge trodde jag att skivan hette "Folk Celtique vol 2". Och antog att deras första hette "Folk Celtique". Men deras första heter "Gallo Folk". Det står förvisso vol 2 på skivan, men under Namnetes inte under albumtiteln och inte på framsidan. Den kallas ofta "- vol 2" så det är fler som gjort felet.

Namnetes tog sitt namn från en gammal gallisk stam. Bretagne byggde sitt nationella medvetande mycket genom musiken och genom kopplingar till andra keltiska icke-franska traditioner.

Den interkeltiska Lorentfestivalen var en viktig del i detta. Till denna var knuten folkmusikmärket Arfolk, bildat 67 (första skivan dock först 72) gick upp i Coop Breizh 79. De gav förutom Breton folk också ut keltisk musik från andra länder. Som det skotska Battlefield Band.
De gav också ut en serie Bombarde och orgel-koncerter av vilka jag har en med två allvarliga medelålders herrar vid sina instrument.
Bretagneska danser och marcher och sånt förekom också.

På Arfolk låg Sonerien Du, Diaouled ar Menez och Andrea ar Gouilh för att nämna några. Dessa skulle komma att ge ut fler skivor på andra större bolag.

Namnetes gav dock bara ut ytterligare en platta efter de två Arfolk-albumen. Och det, så vitt jag förstår, på eget märke. (De förekommer med fyra spår på en Omnifolksamling. Det är möjligt de finns på fler samlingar.)

Arfolk-produktionerna är enkla. Stereoeffekterna ofta övertydliga. Vilket med den växelsångsrika bretagneska folkmusiken är ett problem. Namnetes "Folk Celtique" har en något platt produktion. Men det fanns nog också en frihet i de enkla inspelningsförhållandena som gav Namnetes skiva en kraft som man kan höra här i spåret som öppnar andra sidan av "Folk Celtique": "En passant la riviere":



Denna låt. Den nedan och den tredje på youtube ger en någorlunda god best-of av Namnetes andra platta.

Inga kommentarer: