måndag 26 januari 2009

Vi ses på Plurdag


I romanen Vi ses på Plurdag av den belgiske humoristen Paul van Herck så finns det en åttonde veckodag enbart för de rika. Denna Plurdag är byggd på insparad tid och under den har de riktigt rika världen för sej själva.

Insparad tid som blir fler kalenderdagar återfinns också i Marcel Aymés "Tidkortet" där tiden blir ransonerad och följaktligen en svartabörs-vara.

Också Aymé håller en humoristisk stil men behandlar temat allvarligare än Hercks farsartade satir. Hjälten hos Herck blir en av de väldigt rika efter att ha skrivit Bibeln. Som bekant något av en försäljningssuccé.

Förutom Vi ses på Plurdag har jag bara läst en kort novell av Paul van Herck och den var inte bra.

I vilket fall: Kicking Against 2-veckan- där vi tar en titt på några av de låtar Nick Cave coverat som inte ligger på Kicking Against the Pricks är utökad med en dag.

Denna åttonde dag blir ju nu inte av därför att du är ofantligt rik. Utan pågrund av det att jag är lat. Men om vi inte vore lata så skulle vi väl vara rika.

2 kommentarer:

Markus sa...

Tack för tipset om vi ses på plurdag. inte helt lätt att få tag på är den, biblioteken tycks ha magasinerat eller helt enkelt kastat det som återfinns utanför rena klassiker och modern - 90-tals och nyare litteratur. Tycks dock alltid finnas plats för svenska deckare och agentböcker.

Petter Malmberg sa...

Gamla svenska deckare har nog också ofta magasinerats.
"Vi ses på Plurdag" gavs ut i Sverige 1976. Så den kan nog vara svår att hitta på bibliotek.
Men den går att få tag på som fjärrlån eller på bokbörsen.