onsdag 14 januari 2009

Jag såg den nya tv-trailern för Watchmen-filmen; för trettiofem minuter sedan


Fastän rättigheterna till Watchmen-filmen ännu inte är uppklarade så fortsätter trailers att komma ut. Den japanska för ett tag sedan och nu TV-trailern. Kortare, som vanligt är, än de biotrailers som släppts och utan nytt material. En sak är ny. Frasen "You´ve never seen superheroes like this".

Reklamen för den kommande filmen byggd på seriealbumet Watchmen, skrivet av Alan Moore och ritat av Dave Gibbons har skilt sej åt beroende på var den visats. Trailern som visades innan James Bond-filmen fick filmen att framstå som korkad - vilket nog tilltalar James Bond-fans. Den japanska trailern spelade upp de politiska tonerna.

Det är svårt att bedömma huruvida filmen är något att ha. Zach Snyder- som regisserat, gjorde en relativt smart nyinspelning av Dawn of the Dead, dvs gjorde den som en egen zombiefilm fast med möjlighet att använda köpcentertemat.
Och att låta filmen utspelas i samma alternativa 1986 som boken gör var något av en gordisk lösning (den gordiska knuten refereras i albumet) men gör också att den är mindre självständig än tidigare försök att göra filmen.

Så här har du aldrig sett superhjältar förr kan möjligen vara sant för den som inte läst serien. Som kom för 23 år sedan.

Empire kallade filmen, inte serien, för superhjältefilmernas Citizen Kane. Att Alan Moores Watchmen ibland jämförs med Citizen Kane må väl vara hänt. Den använde nyskapande tekniker och allt det där (till skillnad från Citizen Kane blev dock Watchmen en försäljningssuccé). Men om Alan Moores Watchmen är superhjältarnas Citizen Kane så måste ju inte Zach Snyders vara det.

Superhjältefilmens Citizen Kane låter som en rätt tvetydig komplimang dessutom.

Inga kommentarer: