onsdag 22 april 2009

Malvina Reynolds


Malvina Reynolds var 60 år gammal när hon gav ut sin första lp. Men hon hade gett ut häften med sånger tidigare och var en viktig gestalt i den politiska sångskrivarrörelsen som hade stt centrum i Berkeley.

Hennes mest kända låt är "Little Boxes". Den ligger på albumet Malvina, det första på Reynolds eget skivmärke Cassandra Records.

Förutom politiska sånger så skrev hon också många barnvisor. Även en del av hennes andra låtar påverkades av denna syssla.
Malvina finns sången "The little red hen" vars barnviseliknande fabel utmynnar i ett kommunistiskt "Utan arbete, tomma fat"-liknande credo. "A nd that's why they called him red."
"The little red hen" skulle väl kanske kunna passera som en barnvisa. Kanske för den sortens föräldrar som läser högt ur Olle och fabriken för sina barn.

Men en annan låt på skivan "No room" låter inledningsvis kanske som en barnsång men går över i något annat. Den utgår från den scenen i Alice i underlandet där ett barn blir förvandlat till en gris. De från början rena citaten från Alice får det gradvisa överslaget och det "Don't bring another baby in", som hos Caroll är lika entydigt komiskt menat som de ständiga orderna om att halshugga den ene och den andre i boken, förvandlas till att handla om fattigdom och överbefolkning. "And if they die in the streets of Calcutta,/No one will notice but their ma/And aint that just like a woman."

"No room" finns inte på nätet (hela albumet går att hitta att ladda ner men bara på olagliga vägar - själv har jag helt laglydigt snott skivan från mina föräldrar.) men
"The little red hen" kan du höra HÄR.

Inga kommentarer: