tisdag 14 april 2009

Marilyn Chambers och Rabid


Nyheten om att Marilyn Chambers har dött fick mej att i går se om delar av David Cronenbergs Rabid(1977) i vilken Marilyn Chambers har huvudrollen. Marilyn Chambers hade tvingats på Cronenberg av filmstudion. Hon hade tidigare haft huvudrollen i någon slags pretentiös porrfilm: Behind the Green Door som tillhörde en handfull pornografiska filmer som slagit igenom i mainstreamen.

Cronenberg hade velat ha Sissy Spacek i huvudrollen och det hade blivit en annorlunda film. I Rabid byggs filmen helt kring huvudrollen. Men Marilyn Chambers är bra i den som en kvinna som får en blodsugande tumörliknande utväxt efter en skönhetsoperation. (Förklaringen till detta har klippts bort ur filmen, då Cronenberg tyckte att rytmen blev fel - vilket gör det hela lite förvirrande.)

Rose, som Chambers karaktär heter, sprider en slags zombiesjukdom till sina offer. Året innan hade Cronenberg gjort filmen Shivers som också utgick från zombiegenren men där smittan gjorde offren inte bara våldsamma utan också upplöste deras sexuella spärrar.

Det sexuella temat i många av Cronenbergs filmer gjorde att de ibland kallades för veneral horror, venerisk skräck. Temat är ändå nedtonat gentemot förra filmen.

Många kritiker har menat att Chambers roll som porrstjärna används av Cronenberg för att kommentera kring maktstrukturerna i samhället. Michael Tapper skriver i essän "En attack av kreativ cancer - David Cronenbergs filmer" bland annat "Vid två tillfällen blir hennes attacker en slags symbolisk hämnd på den manliga porrfilmspubliken". Men de scener som Tapper åsyftar, en man antastar henne i ena- hon söker offer i en porrbio i den andra, kan ha funnits med i manus redan när Spacek var ämnad för rollen. I vilket fall är de närmast en kliché inom genren. Vare sej man då menar vampyrgenren, som Rose representerar, eller zombiegenren, som hennes offer blir en del av.

Chambers klassiskt vackra utseende, som fick henne att stå ut som porrskådis (hon kallades The Girl Next Door i reklamen) används dock väl i filmen och medveten om hennes begränsade skådespelarerfarenhet låter Cronenberg henne få väldigt lite dialog utan hon har många långa tysta scener som ger filmen en kusligt suggestiv verkan.

Rabid har oftast setts som den svagare av de två romeroinspirerade Cronenberg-filmerna. Vilket väl också är sant. Men den har sina fördelar, som den obehagliga slutscenen.

Efter Rabid slutade det att vara kommersiellt gångbart att förknippas med porrindustrin och Chambers hade aqldrig mer huvudrollen i någon större film men gjorde ett par B-filmer. Hon blev 57 år gammal.

Inga kommentarer: