måndag 13 april 2009

Tematrio Jerusalem

Lyrans senaste Tematrio var lite smalare än förra. Berätta om tre romaner med koppling till Jerusalem. Två romaner och en långnovell fick det bli.

Philip José Farmer - Jesus on Mars

"'The Martians are orthodox Jews,' Bronski replied." Den första bemannade marsexpeditionen upptäcker att planeten är befolkad av ättlingarna till en grupp judar som var lärjungar till Jesus. Jesus själv återuppstod här på mars och leder deras värld. Han följer med expeditionen tillbaka till jorden och naturligtvis väljer han att göra entré i Jerusalem. Huvudpersonen börjar dock tvivla på att han är den han säjer sej vara.
Kopplingen till Jerusalem är lite svag men det ortodoxt-judiska Mars är ett slags Nya Jerusalem. Trots bokens absurda premiss tar den sina religiösa frågeställningar på allvar.


P. C. Jersild - Geniernas återkomst

Jersilds hopljugna världshistoria består av kapitel från hominidernas tid in i framtiden. Ett av kapitlen handlar om kung Herodes och om hur han försöker modernisera Jerusalem. Han drömmer om hur hans många byggnadsprojekt ska bli hans eftermäle.

Romanen tillhör Jersilds bästa och knyter an teman om makt men också slumpens roll i historien; felläsningen och den för snabbt givna ordern.


Ivar Lo-Johansson - Kung Salomo och Drottningen av Saba

Inte en roman utan en 45 sidor lång novell som inleder Vishetslärarna, den sista av Passionsnoveller-volymerna. Drottningen Saba kommer till Jerusalem för att skaffa barn med den beryktade konungen. Lo-Johansson blandar här svenska och österländska traditioner på ett sätt som påminner om Torsten Kassius Tälje Tokar. Passionsnovellerna tillhör det bästa som skrivits på det svenska språket.

4 kommentarer:

Bai sa...

Eg fekk lyst til å sette meg ned å lese desse novellene du skriver om. Trur jammen eg må forsøke å få tak i dei. Takk for tips!

Petter Malmberg sa...

Den första och tredje volymen av Passionsnovellerna finns på norska.
Som Lidenskap respektive Gjerrigknarkene.

Petter Malmberg sa...

Det finns också en samling som just Salomo-novellen fått ge namn till kallad Kong Salomo og dronningen av Saba samt en annan enbart kallad Noveller.
Dessa två har urval ur Passions-sviten och närliggande samlingar.

Lyrans Noblesser sa...

Vilka spännande val. Jesus on Mars blev jag sugen att läsa.