torsdag 21 maj 2009

Bicycle Repairman


"It's a very dangerous world out there, Miss Social Counselor."
"Oh, tell me about it," Mabel scoffed. "I've worked suicide hotlines! I've been a hostage negotiator! I'm a career social worker, girlfriend! I've seen more horror and suffering than you ever will. While you were doing push-ups in some comfy cracker training-camp, I've been out here in the real world!"

Det finns en Monthy Python-sketch som heter Bicycle Repairman.I den tycks världen enbart befolkad av män i Stålmannenkostymer. Bussen är full av Stålmän. En av dessa Supermen har en annan identitet. När en cykel går sönder ikläder han sej overall och blir Cykelreparatören.

Bruce Sterlings novell "Bicycle Repairman" från 1996 handlar om en före detta cyklist som lagar cyklar i en Kristiania-liknande del av en futuristisk stad. Han får ett paket som innehåller statshemligheter. Och hi-techutrustad agent kommer för att ta tillbaka detta paket.

Novellen inleder antologin Rewired The post-cyberpunk anthology redigerad av James Patrick Kelly och John Kessel (och publicerades första gången i en antologi: Intersections där Kessel var en av redaktörerna.) Många av delarna av novellen är cyberpunkiga. Men helheten ger en något annan bild.

Den hemliga agenten i historien är hon som skulle vart huvudfiguren i den gängse cyberpunkberättelsen. Som var fylld av läder eller trenchcoatklädda agenter med implantat och hårdkokt språk liksom Monthy Python-sketchen vimlade av Stålmän. I den här världen stöter hon på förhinder. Hon kan inte förföra Cykelreparatören då han tar injektioner mot sitt libido. I slutändan har hon ingen chans mot småtjuvar och soc-tanter. Hon är utanför sitt element.

Bruce Sterling gav ut den första cyberpunk-antologin Mirrorshades. Han kallade sej för rörelsens ordförande Mao. I tal och texter har han lyft fram det underliga, det udda. I ett tal på en speldesignkonferens uppmande han åhörarna att istället för att läsa Shakespeare, läsa Webster. I stället för Homeros, Herodotus. Att uppsöka det udda. "Become the apotheosis of geek"..."Learn about the stuff that was buried because it was too experimental or embarrassing or inexplicable." (Apoteos är när en människa upphöjs till gudomlig status, men i överförd mening oftast höjdpunkten. Man talar om ett visst drama som the apotheosis av genren. När den når en ny höjdpunkt, går över i något annat.)

Sterling har skrivit flera liknande hyllningar till det kantiga och besynnerliga. Ibland kan hans egen prosa tyckas lite tam i jämförelse. "Bicycle Repairman" är till exempel visserligen inte enbart en roande omvändning av genretroper. Den har också ett idéinnehåll som lyfter fram varför världen inte blir full av Matrixagenter. Hur det i utkanten alltid blommar. Men det är en rättkonventionell novell.

Det ska finnas delar av Sterlings författarskap sopm lever bättre upp till hans demagogiska sida. Någonstans mittimellan ligger den bok av honom som finns på svenska: Schismatrix.

Inga kommentarer: