tisdag 19 maj 2009

Old and lonely, dirty and cold


Calenture från 1987 var det australiensiska bandet The Triffids nästsista album. Det är inte en särskilt bra skiva. Efter den relativt stora framgången med Born Sandy Devotional 1986 hade Triffids spelat in In the pines på en 8track. Skivan har senare blivit något av en lo-fiklassiker. Men det var med Calenture det följande året som förväntningarna på genombrottet fanns.

Och detta märks framförallt i produktionen. En överproducerad mainstream-platta. Man kan höra McCombs låtskrivarförmåga genom produktion om man lyssnar efter på låtar som "Hometown Farewell Kiss" och "Bury me deep in love". Men allt som allt är det svaga låtar. Med ett undantag.

"Jerdacuttup Man" är en av två låtar på albumet där musiken skrivits i samarbete med James Paterson. Texten har McComb skrivit själv och tillhör hans bästa. Här passar produktionen, om man undantar ett alltför stökigt intro, sången väl.

Den som talar till oss i sången är en i dy bevarad mumie. Som McComb ska ha sett som liten på en utställning. "I live under glass in the British Museum/I am wrinkled and black, I am ten thousand years". Refrängen handlar om hans nuvarande situation: "Old and lonely, dirty and cool/I'm a Jerdacuttup man", men verserna handlar också om det liv han levt: "I once lost in business, I once lost in love/I took a hard fall, I couldn't get up". Och detta höjer vad som kanske kunde ha varit en lite väl vitsig idé. För en gång ska detta gälla också oss: "I took a ten minute nap, man I never woke up."

På de återutgivningar på CD som kommit med Triffids skivor finns "Jerdacuttup Man" i inte mindre än tre versioner. En tidigare på bonuslåtarna på In the pines. Och Calenture har två. Den riktiga och en demoversion.

"Jerdacuttup Man" kan du hör HÄR i en livespelning i TV-studio från 1988. (Bilden är kass.)

Inga kommentarer: