söndag 24 maj 2009

Psykedelika noir - Grant Morrison om Läderlappen och Robin


På IGN kan man läsa en intervju med Grant Morrison (sidan kan vara trögladdad).Det är som Morrisons intervjuer brukar vara en rätt underhållande läsning. Han pratar mest om den kommande Batman & Robin som han ska göra tillsammans med tecknaren Frank Quitely. Och kort om Neil Gaimans senaste Läderlappen-serie.

Mycket av det som säjs i intervjun är sånt som sagts tidigare. Morrison fortsätter att säja att serien ska vara som den gamla 60-talsserien blandad med David Lynch. Men han lägger också till andra jämförelser som lite låter ana att Lynch här mest står som synonom för märklig. Han säjer att figurerna ska vara som tagna ur en Prag-animation (svankmajerska). Och kallar sin stil i serien för "psychedelic noir". Denna gång går han dock närmare in på varför han tagit den gamla camp-serien som en av utgångspunkterna. Att han vill se på de aspekter av karaktären som gömts undan. För att få ny inspiration.

En stor del av Morrisons verk har haft honom skriva redan existerande karaktärer. Vilket är regel snarare än undantag i amerikansk serietidningsmainstream. Detta medför vissa problem. Man kan naturligtvis säja att använda sej av redan existerande figurer inte är något nytt. Shakespear gjorde det. Brecht också. Och de gamla grekerna (Oidipus var lite som Läderlappen).

Men även om Hamlet byggde på en tidigare förlaga så fortsatte inte andra författare skriva Hamlet-historier. Med violett narration: "But that's the thing about Hamlet. Hamlet broods over everything". Dessa imaginära författare satt sen inte heller i intervjuer och förklarade att den senaste pjäsen där Horatio tar över efter Hamlet ska visa att endast Hamlet kan bära de svarta trikåerna.

Ett av de sista numrena i Morrisons Batman börjar just med narrationen "But that's the thing about Batman. Batman thinks about everything." Den här underliga vördnaden inför karaktären verkar ha varit ett av problemen med hans serie. I den nya Robin & Batman är det andra personer bakom maskerna. Vilket förhoppningsvis kan lätta lite på den förväntningarnas börda som kommer med Läderlappen och ge oss en underhållande serie.

Inga kommentarer: