tisdag 26 maj 2009

Jordisk-helvetiska vänskapsförbundet

"- (...)Jag har det intrycket att vi befinner oss i en - zon - där Gud fullkomligt behärskar propagandaapparaten.(...)I vems intresse ligger det att vi tror att Djävulen är ansvarig för alltsammans? Och förhållandena i helvetet? Har vi några som helst bevis för att det verkligen ser ut så där som det påstås? Varje beskrivning som jag känner till kommer från den andra sidan. De enklaste källkritiska regler säger att så får man inte gå till väga. Man måste fråga: för vilka innebär helvetet ett helvete, för vilka innebär det en förbättring? Vad vet vi om slummarna i himlen?(...)
- Man borde vidta en del åtgärder, säger jag. Man borde till exempel kunna skicka en studiedelegation precis som man gör till Kina och Albanien. Och sedan när studiedelegationen kommer tillbaka kan den ge uten utomordentlig reportagebok, i paperback. Hur åstadkommer man en studiedelegation?
Målarinnan G. såg omsorgsfullt på mig med sina stora, mörka, egendomliga ögon.
- Man kanske bildar en vänskapsförening? Det gör man naturligtvis. På en helt opolitisk bas. Jordisk-helvetiska vänskapsförbundet, med uppgift att verka för ett bättre informationsutbyte, vidgade kulturella och teoretiska kontakter.
Målarinnans ögon var mörkare och outgrundligare än jag någonsin hade sett dem.
- Du glömmer att det har funnits ett sådant vänskapsförbund. Hela renässansen var full av det. Det gick inte särskilt bra för medlemmarna. De förhördes, under tortyr, de brändes på bål, i hundratusental, efter pinliga förhör.
Hon förvånar mig ibland. Det finns tillfällen när jag tror att hon inte är någon riktigt alldaglig person."

Lars Gustafsson 1973-75
Ur Sigismund

Inga kommentarer: