torsdag 6 augusti 2015

En förtrollad värld av Bengt Anderberg

En förtrollad värld av Bengt Anderberg kom ut 1986. Det är en bok av samma slag som den En äldre herre med glasögon som jag skrev om tidigare i veckan. En samling med essäer, tolkningar och texter om olika ämnen.
Det är en bok jag ofta bläddrar i.

Den inledande avdelningen heter "Bibelstudier". Anderberg var ateist och hans bibelläsningar är ofta vanvördiga. Men för mej har de också gjort Bibeln mer levande.

Även i de andra texterna i boken är Anderberg ofta hädisk. Som i sin sågning av Rainer Maria Rilkes poesi (om någon av artiklarna i Aftonbladets pågående serie med nedsablingar av klassiker hade varit en tiondel så underhållande som Anderberg här hade man förlåtit den dess existens.)

Övriga texter handlar om allt, ljudeeffekter i tecknade serier, naturen, bröst, Svejk.
Här finns en text om James Joyces Finnegans Wake som är det enda som nånsin gjort mej sugen på att läsa den boken.

Bland dikttolkningarna märks här till exempel den artonårige Karl Marx kärlelsdikt till Jenny von Westphalen (senare Jenny Marx):
"Världen ger jag hånfullt svar på orden, handsken slår jag mot dess breda trut." går ett par av raderna.
Anderberg kommenterat: "Men detta var den första och sista dikt Marx publicerade. Dock kan man ju säga att han var en väldig profetisk diktare i hela sin gärning. En skulptur av Michelangelo: en av de med övermänskliga krafter laddade, ofärdiga, i blocket fångna."

Det kom en till bok av Anderberg i samma stil med liknande utseende med titeln Under molnen. Liksom En förtrollad värld så är den mycket läsvärd.

Inga kommentarer: