lördag 22 augusti 2015

Kopierat material LIV 102:6:1

För ett par månader sen slängde jag till sist kompendierna från mina studentdagar. Alla utom en.
Det kompendiet jag sparade var från första året jag studerade. Då jag läste DramaTeaterFilm (ämnet fanns bara i Lund och kom senare att delas upp i Teatervetenskap och Filmvetenskap).

Andra terminen kunde man välja mellan en filmkurs (om Alfred Hitchcock och Ingmar Bergman) och en teaterkurs om modärn och postmodärn dramatik. Jag valde den senare. Kompendiet är till den kursen.

Här finns bland annat Jean Genets fascinerande pjäs The Blacks (det är synd att Genets pjäser inte ingår i Modernistas Genet-utgivning), en Bernard Koltes-pjäs och Hamletmaskinen av Heiner Müller.

Och då anledningen till att jag tar upp kompendiet här: John Ashberys pjäs The Heroes. ("Theseus: I realised that I now possessed the only weapon with which the minotaur might be vanquished - the indifference of a true aesthete.") Det är en rolig pjäs.

Det finns en sak till som gör att detta kompendium passar in efter Ashbery-böckerna. Kursen hölls av Vasilis Papageorgiou som (tillsammans med Tommy Olofsson) översatt flera av Ashberys diktsamlingar.

Det var en intressant kurs.

2 kommentarer:

Johannes sa...

Minsann, jag hade ingen aning om att Ashbery hade skrivit dramatik. Vore den värd att översätta till svenska? För det finns inget översatt, väl?

Petter Malmberg sa...

Jag tror inte det finns någon av hans pjäser översatta. The heroes är en bra rolig pjäs. Så visst vore den värd att översättas. Den finns i Three plays.