lördag 8 augusti 2015

Mannen som gör vad som faller honom in av O. A.Oskar Andersson var en svensk skämttecknare som tecknade under signaturen O. A.. Han brukar säjas vara sveriges förste serietecknare. Seriesveriges största pris Urhunden är uppkallat efter en av hans seriefigurer, en kantig hund.
En annan av hans figurer var den man som gör vad som faller honom in som gett namn åt det urval med hans teckningar som jag har.


Det finns flera urval av O. A. Det första kom 1907 och har samma titel som detta (fast vad stavas hvad). Ett annat kom för några år sen på Bakhåll.
Det här är redigerat av Hasse Z. Som liksom O  A. jobbade på Söndags-Nisse. En populär svensk skämttidning i början av 1900-talet.


Jag har alltid gillat O. A.:s teckningar.  De känns fortfarande friska där till exempel Albert Engströms bara känns gamla och stela.

En del saker har ändå åldrats. I början av 90-talet var det en debatt om huruvida en av Mannen som gör vad som faller honom in var-serierna var antisemitisk. Den serien finns med här. Jag skulle säja att just den nog inte är antisemitisk. Men att en annan av teckningarna i boken helt klart är det. Utan att ursäkta detta så hörde det till tiden. Tidningar som Strix och Söndags-Nisse och till och med vänstertidningen Naggen innehöll rätt mycket karikatyrer av judar.

Egentligen har jag svårt att avgöra om just detta är ett bra urval. Men det är tjockt och visar på flera sorters O. A.-teckningar. Men det kan nog finnas andra som är lika bra. Många tecteckningar finns också på nätet.
Inga kommentarer: