söndag 23 augusti 2009

De tio bästa med och av Malvina Reynolds


Idag är det 109 år sedan Malvina Reynolds, som ofta endast kallades för Malvina, föddes. Hon hade en viktig roll i protestsångrörelsen på 60-talet. Hennes skivor kan vara svåra att få tag i. Men det finns en samling Ear to the Ground, med urval från de skivor som gavs ut på hennes egna märke Cassandra Records. Många andra artister har också spelat in Reynolds sånger.

Carolina Cotton Mill Song
Driver med new age.

The day the freeway froze

It isn't nice
I den tredelade essän "Protestsångens estetik" (i Slutna världar öppen rymd ägnar Göran Printz-Påhlson mittpartiet åt Malvina Reynolds. "Åt studenterna har hon gett sin kanske mest effektiva sång, 'It isn't nice', som med verkningsfull ironi uttrycker hennes beundran för de uppoffringar som gjorts av de unga icke-våldsdemonstranterna och hennes förakt för den kyliga och misstänksamma fördomsfullheten hos den fördömande äldre generationen", och han citerar raderna "It isn't nice to block the doorway,/it isn't nice to go to jail,/there are nicer ways to do it,/but the nice ways always fail."

The Judge Said
Melodin ligger nära "When Johnny comes marching home". Sången ingick i en brevkampanj mot en domare som hade uttalat sej efter ett våldtäktsmål att de anklagade hade reagerat normalt på kvinnans provokativa klädsel. Domaren blev avsatt.

Little Boxes
Malvinas klart mest kända låt.

The Little Mouse
Orden "fucked up" får en starkare effekt när de sjungs av en gammal vithårig dam med vänligt utseende. (Ljudet på klippet på länken är uselt.)

The Little Red Hen
"And that's why they called her red". Klippet är från Pete Seegers Rainbow Quest.

The Money Crop
Reynolds gjorde en hel del visor för barn. Något som påverkade även en del av hennes övriga sånger. Den här, liksom "The Little Red Hen", påminner om en barnvisa.

There's a bottom below
"There's a low below the low you know/You can't imagine how far you can go down". It's a sing-a-long.

You'll be a man

2 kommentarer:

Ingrid sa...

Härligt att bli serverad Malvina Reynolds! Little Boxes har jag i Pete Seegers version (min gamla LP är alldeles sönderspelad ) och "It isn't nice" har jag hört med en annan melodi (undrar om Pete Seeger sjunger den också). "Little Boxes" är absolut tidlös.

Petter sa...

Judy Collins version av It isn't nice är omarrangerad. Finns på Fifth Album.

Det var inte ovanligt inom protestsångrörelsen att man ändrade rätt fritt på varandras låtar. Och det skall finnas flera versioner av It isn't nice.

Google upplyser att det är Barbara Danes version som Collins utgick ifrån.

Pete Seeger har sjungit in flera Malvina-låter och de har skrivit en tillsammans. Men inte It isn't nice så vitt jag vet.