söndag 16 augusti 2009

Rea på Epix och lite om Barnhemmet av Giménez


Epix, ett svenskt förlag inriktat på vuxenserier, har REA i sin nätbokhandel. De sänker priset på stora delar av sit lager. Som många av de gamla Medusa-albumen. Bröderna Hernandez, Joes Bar av José Munoz, Skin av Peter Milligan och Brendan McCarthy, Pappas flicka av Debbie Drechsler och många fler.

Man måste handla för minst 500 kronor från rean (böcker som är sänkta med minst 50%) och porto tillkommer så det blir ändå inte direkt billigt. Men där finns mycket kvalitetsserier.

Ett av de album som reas är Barnhemmet av Giménez. Barnhemmet (Paracuellos) skildrar livet för ett antal barn på ett barnhem i Francotidens Spanien på slutet av 40-talet och första halvan av 50-talet. Den första delen (den svenska utgåvan innehåller de två Paracuellos-albumen och den fristående fortsättningen Barrio) består av tvåsidiga episoder där olika barn på barnhemmet har huvudrollen.
En episod handlar om en vattentävling bland pojkarna. Där priset är ett fikonbröd. Vinnaren dricker femton glas. Han blir väldigt sjuk. Det här är en av de muntrare episoderna i boken. Som mest skildrar en fasansfull tillvaro. Ändå finns det en värme i berättelserna. Gimenéz skildrar enstaka ljusa händelser (man skrattar åt en åsnas stora penis) och vänliga handlingar (en pojke hämtar vatten åt en annan som är sjuk, trots att det är förbjudet). Vilket inte gör det hela mindre fruktansvärt.

Den andra delen har lite längre episoder men går i liknande stil. Medan den sista delen skildrar ett barn som kommer hem från ett barnhem. Också den är väldigt bra.

Giménez är vanligen fantasytecknare men hans teckningar här visar att han behärskar en mer markbunden stil till fullo. Barnen och föreståndarna är tecknade i en stil som gränsar till karikatyr. I en stil som bryter mot det mörka innehållet. Teckningarna är levande och personerna känns äkta.

Barnhemmet tillhör de allra bästa tecknade serierna.

2 kommentarer:

Konungen sa...

shit va sur jag blev
205 spänn i porto för mystiska tvåan och barnhemmet o lite lindengren
Trist
Har längtat efter mystiska tvåan
Beställer kanske den iallafall. för 215 spänn

Petter Malmberg sa...

Portot är ju ett aber. Särskilt när det gäller en så tjock bok. Epix böcker med hård pärm kan också ibland ha lätt att gå sönder.
Komika förlag lär vara på gång att återutge Mystiska 2an.