torsdag 13 augusti 2009

Torchwood och Queer as folk och Russel T. Davies och Murray Gold


Jag har nuförtiden bara statstelevisionen, fyran och två danska kanaler. Och TV Malmö. Men det här gnällde jag om i början av året. Och det var inte direkt några högkvalitativa kanaler som försvann (som de började ta betalt för). Det finns emellertid en risk för att man ska få brist på dåliga TV-serier.

För att undvika denna bristsjukdom så hyr jag ibland TV-serier. Just nu ser jag två som bägge är skrivna av Russel T. Davies: Queer as faolk och andra säsongen av Torchwood. Queer as folk är en brittisk (det gjordes en amerikansk version) serie från slutet av 90-talet. Det är lite kul att se de tillsammans. En av huvudpersonerna i Queer as folk är en Doktor Who-nörd. Han verkar vara Davids alter ego. Torchwood, tio år senare, är en spin-off på den senaste Doktor Who-serien. Den brukar ofta av "fans" anklagas för att ha en gay agenda. De skulle nog inte gilla Queer as folk.

Det finns ytterligare en koppling mellan serierna. Även om den inte är direkt. Queer as folk har ett väldigt medryckande tema. Oftast slutar episoderna i en uppstämd scen. Då kommer temat in som förstärkning. Men i ett par avsnitt slutar det i en mindre munter ton - som när en av karaktärerna dör i en överdos. Då fungerar temat som kontrast.

Han som skrivit temat heter Murray Gold och har också gjort temat till de nya Doctor Who. Han har också samarbetat med Davies på fler produktioner.

(Slutscenen i sista avsnittet av första säsongen av Queer as folk kan man se HÄR. Dubbat till italienska för extra underhållningsvärde. Toner från temat ligger över scenen. Men man kan också gå till tredje minuten in i klippet om man bara vill höra hur temat låter.)

Bägge serierna är underhållande men med vissa brister. På Queer as folk är det ofta en av karaktärerna som mot slutet av avsnittet förklarar den och dens beteende. Medan Torchwood är en Doktor Who-spin-off.
Men bägge kommer, även om det ena är ett samtidsdrama och det andra en billig science fiction-serie, tydligt från samme författares penna vilket är lite roligt.

3 kommentarer:

Vixxtoria sa...

Queer as folk var väldigt populär hemma hos oss när det begav sig. Jag minns att den gick under sommaren, och vi skulle iväg på flera veckors semester (till England faktiskt), och programmerade videon för att spela in 2 eller om det till och med var 3 avsnitt av serien. Den skulle nån kunna sända igen.

Lilla O sa...

Älskar också Queer as folk, tror den gick i repris under pride förra året, men då såg jag inte alla avsnitt Bra är den i alla fall!

Petter Malmberg sa...

Kanal 5 hade ett Queer as folk-marathon förra priden.

Den ger en en viss good-feel-stämning särskilt när signaturmelodin kommer in. Fast andra säsongen lider av att Nathans (den yngste av dem) bästa kompis inte är med. Hon är bäst.