torsdag 1 oktober 2009

10 bra kinesiska böcker


I dag är Kinas nationaldag. Det är 60 år sen som Folkrepubliken Kina utropades. Med anledninmg av detta presenterar vi denna lista på tio bra kinesiska böcker:

Berättelser från träskmarkerna
En muntlig roman om ett gäng rövare i 1100-talets Kina. Den version som finns i svensk översättning är nedtecknad på 1600-talet. Men det finns en från 1500-talet bevarad och den första skrivna versionen kan ha kommit till på 1300-talet.
En av hjältarna är mer oborstad än de andra. En komisk figur av den sorten som ofta finns i rövarromaner. Han har stor aptit och är en stor slagskämpe. Efter att ha dödat en man under slagsmål blir han hungrig. Han hittar ris men inget kött. Sen slår han sej för pannan och skrattar. Det finns ju utmärkt kött alldeles bredvid honom. Han karvar av en bit av den dödes lår och tillagar det. Och äter med god aptit.

Färden till västern (Kung Markatta)
Finns också i flera versioner. Den senaste på svenska är nedskriven på 1500-talet. Flera enskilda episoder har getts ut för sej. En av dessa fick jag läst för mej som liten. Det finns också en bra tecknad film som bygger på boken. Men den är inte mer (eller mindre) för barn än Gullivers resor.
Det är en underhållande berättelse där de slåss mycket, möter hiskeliga monster och där en av hjältarna har ett grishuvud.

Lao She - Det sorgsna skrattet
Lao är mest känd för romanen En ricksha i Peking. Ett kapitel ur den finns i detta novellurval. De bästa historierna här är de humoristiska. Som "En hörsägen", där den gode herr Meng gör en lysande karriär genom att vara oduglig.

Lu Hsün - Old Tales Retold
Lu kallas ibland för den moderna kinesiska litteraturens fader. Dagens kinesiska författare anknyter ofta till honom. Old tales retold är en samling noveller där gamla kinesiska sägner gjorts om. Djurfabler och svärdviftanden och moraliteter omvandlade till fascinerande berättelser. Finns tyvärr inte på svenska.

Mao Tsetung - Den långa marschen
38 dikter av Mao Tse-Tung. Ingår i en gammal kinesisk tradition där statsmän skriver poesi.

Mao Tun - Bönderna
Om en kinesisk bondefamilj innan revolutionen.

Pa Chin - Vårens höst
"På vägen än talade jag med henne, än tänkte jag för mig själv, denna flicka var verkligen underlig, hon älskade att dricka vin som liknade blod, och hon älskade att se Greta Garbos filmer."
Också i kinesiska romaner går ungdomar omkring och har ångest och är förälskade. Från början av 30-talet.

Shen Rong - Sanning och lögn
Shens roman utspelar sej kring en litteraturhistorisk institution åren efter De fyras gäng. Shen skildrar osäkerheten kring vad man nu kan göra och säja med lätt satirisk hand . Två av hennes romaner finns på svenska. Sanning och lögn är från 90-talet.

Sun li - Den bittra striden
Den här novellsamlingen om den kinesiska revolutionen tillhör kanske en sorts litteratur som inte längre är på modet. Men berättelsernas är bra även om de kommer med en dos socialistisk romantisk realism.

Erik Blomberg - Jadeberget och hägerboet
Blombergs översättningar av kinesisk lyrik. Som vanligt med Blombergs urvalsvolymer är förordet väldigt intreesant. Detta avslutas med att han citerar en kort dikt av Meng Hao-Jan:
"Medan min lilla båt rör sig förtöjd i dimman -
och dagsljuset slocknar komma de gamla minnena.
Hur gränslös världen var, hur nära träden till himlen
och hur nära i vattnat den klara månen."

2 kommentarer:

Amoroso sa...

Tack för ett riktigt intressant inlägg!

Petter Malmberg sa...

Ingen orsak.