fredag 9 oktober 2009

Deus ex machina - Medea vs The God-Weapon


I Grant Morrisons Final Crisis finns en anordning som kallas dels Geh-Jedollah-The Absolute, dels Mirachle Machine och dels God-Weapon. Detta är bara en av de många Deus Ex Machinerna i verkets överflödande final. Men att Morrison ger den namn som tillsammans åkallar denna narrativa devis med tvivelktigt rykte är något av ett ställningstagande.

Deus ex machina brukar användas när en upplösning kommer utan att tidigare etablerats i verket och löser allting. Kungen i Molieres Den inbillade sjuke är ett exempel. Men termen beskriver ett grepp inom det antika draman.

I Euripides Medea, som utgår från samma Jason-sägner som Morrison flitigt hänvisar till i Final Crisis, blir Medea i slutet hämtad av en vagn som flyger iväg med henne bort ur historien. Det finns också antika pjäser där Deus ex Machina känns påklistrad. Men greppet tillhör genren.

Och på samma sätt kan det säjas tillhöra flera av de mindre ansedda genrerna idag. I fantasy, en del science fiction och superhjälteserier så är användandet av olika slags deus ex machini något som tillhör dessa genrers redskap.

Också modernare absurd prosa och dramatik kan mer bokstavliga dei ex machini förekomma. Men de används där ofta med en viss ironi eller förskjutning - deus ex off-machina.

I rätta händer kan deus ex machinan ge fullt tillfredställande upplösningar.

Inga kommentarer: