onsdag 14 oktober 2009

Liten tentamen om 60-talet

En av de saker som skiljer Böckernas värld från, låt oss säja BLM från smma tid är att det är mer knep och knåp i den. Korsord och enkäter. Skämtteckningar (en irriterad Mao pratar i telefon. Han har en bok med titeln "Min lilla röda" i bröstfickan: "- Idealitet hit och idealitet dit - hur blir det med royaltyn, frågar jag". Eriksson har bilden signerats med.) Ett antal författare utfrågas om vilken litterär karaktär de vill ta med sej till en öde. Två av dem väljer en som är prostituerad.

Skickar man in rätt korsordssvar så kan man vinna 40 kronor. Men också novelltävlingar förekommer. I en vinner Ivar-Lo Johansson över en för mej okänd författare (även om en del böcker dyker upp när man googlar namnet, men det är ändå lite som det Boondocks-avsnitt där Huey tillsätter roller till sin julpjäs "The Adventures of Black Jesus". Dumt nog har en lärare lovat honom full kontroll. Så även om en av lärarna på skolan gör en vad alla är överens om är en stark läsning i rollen som Maria så väljer Huey, obekymrad om sånt som budget, en filmstjärna att spela rollen.)

Och de har frågesporter under rubriken Litteratur på lek. Som den här "Liten tentamen om 60-talet" från tidningens andra nummer in i sjuttiotalet:

1. Vad kallade sig den något ogenerade underhållningsgrupp som satte fart på klagomuren i Sveriges Radio i decenniets början?

2. Vem fällde den bevingade klichén: Mediet är budskapet?

3. Vad heter den författare som blev en av de främste nydanarna av en förut såsom varande icke rumsren oaccepterad litteraturriktning?

4. Vilken pseudonym använde de tre författarna till romanen "Bröderna Casey" i äkta popcollagestil?

5. Vad var det för en bilddiktare som skapade det fascinerande ordet "gubbdrunkning?

6. Någon skrev en dikt med titeln "I gevär". Vem var det?

7. Vem introducerade happening i Sverige?

8. Och vem visade hur den invanda tanken pulvriseras och knådas i en berömd bildsvit? Akademiordboken klipps sönder till små papperlappar som mals till pappersmjöl som bakas till en limpa.

Svar på sidan 112 av Böckernas värld 2/70. (Eller här på fredag.) Det är alltså inte en av de tävlingar där man kan vinna något. Så att skicka de rätta svaren genom ett maskhål till tidningens redaktion år 1970 är ett lättsinnigt och onödigt användande av maskhålsteknik.

Jag klarade 6 av 8. Men av de två jag misslyckades på (3 och 7) så tyckte jag nog frågan var svårbegripligt ställd i ena fallet och jag tror svaret har ändrat sej i det andra.

3 kommentarer:

Johannes sa...

Känner mig rätt säker på alla utom 3 och 7. 3:an är helt obegriplig. På 7 skulle jag gissa på Fahlström, men det kan diskuteras förstås.

Johannes sa...

Och den heter ju för tusan "igevär".

Petter Malmberg sa...

Det är pornografi de menar med den icke rumsrena litteraturriktningen om det är till hjälp.

7an kan diskuteras och "Bergsäkert är det inte" står i svaret. Det är ingen svensk.

Den heter "igevär". Man kan anta att de fick arga brev om detta misstag.