onsdag 28 oktober 2009

Hypnotwist av Gilbert Hernandez, ett love and rockets-äventyr


Gilbert Hernandez del av första numret av Love and rockers new stories var en rad kortare serier, mestadels ett slags förvridna skämtserier.

Till skillnad från Jaime Hernandez så väljer Gilbert att i det andra numret ha ett helt annat slags serier. En kortare och en längre. Fast de hör på sätt och vis ihop.

Den kortare "Sad Girl" har en svag anknytning till Gilbert Hernandezs Palomarserier. Gilberts serier i den första Love & Rockets har kretsat kring den fiktiva byn Palomar. Flera album finns på svenska. De är väldigt bra.

Titelpersonen i "Sad Girl" är en släkting till den Luba som många av serierna i Palomar-sviten rör sej kring. Och påminner i stilen mycket om serierna i den andra versionen av Love & Rockets, där man får följa en del av karaktärerna, ofta just släktingar till Luba, utanför Palomar (dessa har nyligen samlats i en stor volym kallad Luba II, liksom de första finns i Luba.)

Det är tyvärr ingen särskilt märkvärdig serie. Snyggt tecknad och berättad på det vanliga Hernandez-viset där historien kretsar kring en händelse utanför bilden. Men en slags serie han gjort bättre förut. Den ledsna flickan i historien uppvisar inga direkta tecken på att ha en personlighet (men den är kort).

Hon har i serien medverkat i en film. Som en löpande tråd får hon frågor om filmen. En remake av en konstfilm. Hon får hemskickat ett ex av originalet, med sexscener och nakenhet bortklippt. Denna film hon ser är den andra serien. Numrets höjdpunkt "Hypnotwist".

Förutom Palomar- och offPalomarhistorierna så har Gilbert på senare år gjort en rad rätt märkliga serier. Denna är en av hans mest bisarra. Men den är samtidigt lågmäld.

En kvinna i en rock går genom staden. Hon köper ett par högklackade skor. Vilket får henne att sväva upp genom taket in i ett annat rum där hon ser sej själv stå utanför fönstret. Rummet försvinner hon sträcker sej mot en dörr för att i sista rutan innan hon är tillbaka i skobutiken se ut att flyta ovanför en främmande planets yta. Sen bli serien lite konstig.

Sådana här serier får lätt en viss känsla av att först händer det och sen händer det, och även denna serie faller ibland in i det. Även om frånvaron av handling ersätts med struktur och teman. Det blir ibland lite planlöst men här finns starka sekvenser som gör att man kan överse med det. Särskilt de som kretsar kring jättelika ballonger med påmålade ansikten, en bild som återkommer.
Första gången vi ser ballongen så har det gått tre sidor utan att något särskilt underligt har hänt. Vår hjältinna spatserar och ser en familj se upp mot himlen där svävar en ballong. Ballongen har tre linor efter sej. Vid närmare påseende visar det sej hänga en människa i varje lina. Vi ser en av de tappa taget från den jättelika leende ballongen. Hon är nästan bara en smutsfläck på himlen.

Love and rockets new stories är i samma form som de häftade böcker som Fantagraphics gett ut de gamla Locas och Palomar-serierna i. Första numret har ett omslag av Jaime Hernandez. Det andra har det ovan av Gilbert Hernandez, med huvudpersonen i "Hypnotwist". Numrena är hundra sidor långa vardera och väldigt bläddervänliga.

2 kommentarer:

snowflake sa...

Samlar du på Hernandezbröderna?
Eller kan du tänka dig att bookmoocha?
Trevlig läsning är det i alla fall, tack för den.

Petter Malmberg sa...

Samlar och samlar. Men just seriealbum har ett gott omläsningsvärde.

Boken finns att köpa här
Första numret här