onsdag 4 november 2009

Brendan McCarthy och Spindelmannen och Doktor Strange


Det har kommit ut en (inte använd) promo för Brendan McCarthys miniserie om Doktor Strange och Spindelmannen: Fever.

Promon är alltså bilden till vänster. Som man kan se har den vissa likheter med tidigare skisser på McCarthys blogg (under avsnittet om ett Doom Patrol-nummer som inte blev av) där han utgick från en gammal Spindelmannen-serie tecknad av Steve Ditko där Doktor Strange medverkar.

Steve Ditko skapade Doktor Strange och hade ett finger med i Spindelmannens födelse.

Doktor Strange är en magiker. Magikerhjälten var tidigt en populär sorts seriefigur med karaktärer som Mandrake på 30-talet som fick många efterhärmare. Ditko tog när han 63 gjorde Doktor Strange de underliga märkliga sakerna som kunde hända i bakgrunden på dessa serier och gjorde det till huvudingrediensen. Ditkos Strange-serier innehöll ofta utomdimensionella landskap med märkliga oändliga vidder.

Även om serien inte tillhörde de mest populära så var den en viktig del i att Marvel-serierna på 60-talet kom att läsas av studenter och konstnärer. Men på senare år verkar de inte riktigt veta vad de ska göra av honom.

McCarthy, har tecknat Skin och gjort omslagen till Peter Milligans Shade - the changing man. Den nyversionen av Shade hjälpte han att utforma. Den ursprungliga Shade-the changing man var också en Ditko-karaktär. McCarthy är ett Ditko-fan.

På senare tid har McCarthy gjort färre serier. Men för några år sen gjorde han ett nummer av DC Comics Solo. En serie där i varje nummer en tecknare fick göra lite vad han ville. Där använde och förvrängde McCarthy förlagets figurer med ett intressant resultat.

Om det fungerar lika bra när utgångsserien redan är så pass underlig som Ditkos Doktor Strange, som på bilden nedan står och ser ut över ett av de många underliga ditkolandskapen återster att se. Men promon ser i alla fall bra ut. I april ska första numret komma.

2 kommentarer:

Vettets väktare sa...

Jäklar. Snyggt.

Petter sa...

Brendan McCarthys teckningar är alltid bra.

Också Ditkos gamla serier är vackra att se på. Oläsliga som de flesta av de där gamla marvelserierna - men vackra.