onsdag 18 november 2009

Stormy Weather


Sången "Stormy Weather" skrevs 1933 av Harold Arlen and Ted Koehler och spelades först in av Ethel Waters. Ett decennium senare fick Lena Horne en hit med sången när hon sjöng den i filmen med samma namn. Sen dess har den varit en standard. Många har spelat in den. Billie Holiday, Ella FitzGerald med flera.

Den har kanske inte den mest spännande av texter. Min man har lämnat mej och sen dess är vädret inte lika bra. Men den lite banala tonen ger effekten i den mest fängslande versionen av sången.

Derek Jarmans Tempest (Stormen) från 1979 är en filmversion av Shakespeares pjäs. Det är ett lysande verk. Och den starkaste scenen är finalen där Elisabeth Welch sjunger "Stormy Weather". Sångtexten från 30-talet står i kontrast med den shakespearska beskrivningen av en storm i början av stycket från 1600-talets början. Medan sjömännen och det omgamnar det campa inne i pjäsens text:Scenen ovan förlorar något i styrka om man ser den utskuren från filmen. Och att se scenen nu skulle kunna minska effekten av att se den i sitt rätta element.

Inga kommentarer: