måndag 2 november 2009

Ernst Ahlgren och James Tiptree jrJag bläddrade i Fru Marianne av Ernst Ahlgren för ett tag sen. Det är en bok som mest är av historiskt intresse. Av författaren har jag också romanen Pengar. På bokryggen till den står det Victoria Benedictsson.

Också den har jag stående på Ahlgren

Benedictssons främsta arbete är Stora boken, tre volymer dagböcker. Det är rimligt att de är utgivna under namnet Victoria Benedictsson. Pengar och Fru Marianne valde hon att ge ut under namnet Ernst Ahlgren. Men förlagen envisas att även där ändra hennes tagna författarnamn.

Under sf-författaren James Tiptree jr. första författarår var hennes identitet inte känd. Att hennes noveller ofta behandlade genderfrågor och att namnet var en uppenbar pseudonym gjorde att det gick rykten om att hon var kvinna. I ett antologiförord förlöjligade Robert Silverberg dessa rykten, för att hennes stil var så självklart maskulin. Denna händelse tas nästan alltid upp i översikter över Tiptree jrs verk eller Alice Sheldons liv. Silverberg skrev senare även om att han hade haft fel och att detta hade lärt honom en del om förutfattade läsningar (detta tas mer sällan upp).

Tiptree jr. noveller har också språkliga likheter med författare som Hemingway. Och framförallt utgår de mestadels från en manlig blick.

I början skrev Alice Sheldon under manlig pseudonym mest för att det var lättare att sälja till sf/magasin så. Men i senare noveller, även efter att hennes identitet läckt ut, så valde hon inte bara att fortsätta skriva som James Tiptree jr. - på ett par noveller med en kvinnlig protagonist valde hon en annan kvinnlig pseudonym. Från början kanske mest ett praktiskt val av så blev Tiptrees författargender efter hand en del av texten.

För Benedictsson del så skedde så vitt jag vet inte samma sorts förskjutning av författarblicken med den manliga pseudonymen. Inte heller var den en hemlighet. Men Ernst Ahlgren var hennes valda författarnamn. Ändå fortsätter man ge ut hennes böcker under namnet Benedictsson (ett namn som kom från en make hon avskydde). Ingen skulle få för sej att ge ut Tiptree jrs noveller under namnet Alice Sheldon.

Att sen min utgåva av Fru Marianne (en billighetsutgåva från 1918) inte nämner att Ernst Ahlgren=Victoria Benedictsson någonstans är kanske att ta i åt det andra hållet.

2 kommentarer:

snowflake sa...

Fin bild på Tiptree där!

Petter sa...

Fet var främst att den var signerad Tiptree som gjorde att jag valde den.
Men det är en bra bild.