måndag 30 november 2009

Tematrio Grattis på namnsdagen fiktiva och verkliga författare


Lyrans tematrio denna vecka handlar om namnsdagar. Närmare bestämt just denna veckas namnsdagar. Tre författare som har namnsdag i veckan:

Ossian
För att åter anknyta till Skottland. Ossian utgavs vara författare till en samling gaeliska dikter kallade Ossians sånger varav den mest kända är "Fingal". Dessa gavs ut av James Macpherson på 1760-talet. Samlingen blev en stor succé. Enda problemet var att Ossian aldrig funnits. Macpherson hade själv gjort om några gamla skotska sånger och sägner och sen själv lagt till en hel del. Ett av de många nya inslagen var Ossian själv. Det är ett av de mest inflytelserika falsifikaten i litteraturhistorien.

Barbro Lindgren
Barbro Lindgren har skrivit flera barn- och ungdomsböcker. Bland annat Loranga, Mazarin och Dartanjang som är en av genrens höjdpunkter. En annan bra bok hon skrivit är Nils Pantaloni Pinell "Och i andra stugor runtomkring bor gubbar och gummor, präster och smeder, katter och hundar. Och alla är som de är, utom Nisse, för han kan svarva och gala på italienska!" som det står på baksidestexten.

Sven Lindqvist
Sven Lindqvist var i början av sitt författarskap väldigt influerad av Vilhelm Ekelund men började efter hand utveckla en egen stil. Där i essäliknande texter det personliga, litterära och politiska blandades. Min favorit av hans är Myten om Wu Tao-tzu.

3 kommentarer:

Anonym sa...

En rolig trio - Jag minns Loranga, Mazarin och Dartanjang lästes på radion har jag för mig. Helt crazy. Och Sven Lindkvist är definitivt en mycket läsvärd författare. Bl a för hans engagemang mot förtryck i alla former. Hans fru Cecilia har också skrivit läsvärda böcker. Jag har en bok av henne om det kinesiska skrivtecknen som är helt underbar.

Ebba sa...

Tråkig blogg.

Petter sa...

Ebba: Det är säkert sant

Lustigkulle: Makarna Lindqvist gjorde väl ett par böcker tillsammans. Men jag har inte läst så mycket Cecilia L. Skrivteckenboken har jag bläddrat i. Den verkar bra.

Jag tror Loranga har gått på radio. Den har också gått på TV. Troligen med samma uppläsare.