fredag 20 november 2009

Literary Reviews årliga pris för dåliga sexskildringar - Nick Cave och de andra nio nominerade


Apropå Antichrist så är de nominerade till Literary Reviews årliga pris för Bad Sex in Fiction klara. En av de nominerade böckerna är Nick Caves Bunny Munros död
De nominerade, med utdrag ur böckerna, kan du se i Guardian. Förutom Nick Cave så är dessa nominerade:

The Infinities av John Banville
Utdraget innehåller förvisso raden "there is no mistaking that tang of fish-slime and sawdust" men annars tyckte jag inte det verkade så dåligt

Love Begins in Winter av Simon Van Booy
Booy.

The Kindly Ones av Jonathan Littell
"I came suddenly, a jolt that emptied my head like a spoon scraping the inside of a soft-boiled egg"

Ten Storey Love Song av Richard Milward
I vilken Herr Penis presenteras för Fru Vagina.

The Naked Name of Love av Sanjida O'Connell

Rhyming Life and Death av Amos Oz
Ett av de få litterära pris jag unnar Oz att vara nominerad till (jag har inte läst Oz. Det är bara något med honom som irriterar mej).

The Rescue Man av Anthony Quinn

The Humbling av Philip Roth
Romanen verkar handla om att det finns ett botemedel mot lesbianism och det botemedlet heter Philip Roth.

A Dead Hand: A Crime in Calcutta by Paul Theroux
Theroux är han med Moskitkusten

Förra året vann Rachel Johnson med Shire Hell.
Bland de andra tidigare vinnarna finns Norman Mailer och Tom Wolfe.
De flesta av de här böckerna har blivit väl mottagna. Vilket väl gör skämtet lite roligare än om det bara vore Mercedes Lackey och Anne Rice och liknande som nominerades.

Den enda av böckerna jag läst är Nick Caves. Och den gör att jag kan se ett problem med priset. När jag skrev om Bunny Munros död så tyckte jag de många sexskildringarna var ett problem. "Efter ett tag blir Munros alltmer motbjudande beteende lite tröttsamt." Men skildringarna speglar huvudpersonen. De är motbjudande av en anledning.
Den passage som The Guardian valt att citera (utdragen är Guardians val och inte vad Literary Review väljer att framhålla) är från den senare delen i boken när Bunny Munros beteende blir värre än att bara vara osympatiskt. Cave drar Charles Bukowski-hjälten till sin logiska slutsats.

Därför är det svårt att bedöma en boks sexskildringar utryckta från sitt sammanhang. Även beskrivningar där orgasmer tömmer huvuden som skedar insidan av löskokta ägg kan framstå i ett annat ljus om man läser boken som helhet.
(Bilden är en teckning av Nick Cave anno 1994)

(uppdatering den förste december. Jonathan Litell vann med De välvilliga. Den med det löskoktaäggetsomskrapasurmedenskedorgasmmetaforen. Juryn framhåller att de tycker boken är bra och att man ska se priset humoristiskt. Men om det inte är menat som allvarlig kritik, vad är då vitsen med det hela?)

Inga kommentarer: