torsdag 4 mars 2010

Dawn of the Dead 2004


De tio bästa zombiefilmerna, plats 6
Zombiefilmen är en genren med rätt få möjligheter till variation. Vilket är en av anledningarna till dess framgång på senare år. Detta bidrar också till att Zach Snyders remake av George Romeros Dawn of the Dead blir en film som kan stå på egna ben jämtemot förlagan. Då de flesta zombiefilmer ändå är så pass lika Romeros Dawn of the Dead. Men Snyder får möjligheten att återanvända köpcentret som centrum för filmen.
Filmen har en stark inledning och Sarah Polley är ett bra, något oväntat, val av hjältinna.
Att zombiesarna är snabba till skillnad från i originalet var något som diskuterades mycket när filmen kom. I Romeros filmer så är de levande dödas långsamhet en viktig ingrediens. Om de överlevande skulle agera rationellt så skulle de ha god chans att klara sej. Gör man zombierna snabba så ändrar man detta.

Vilket gör att denna ändring är bra för nyfilmatiseringen. Den ger den en annan karaktär än originalet.

Tyvärr bryter filmen mot den gamla tjechovska regeln. Om man antyder att en zombiebäbi är på väg att födas så bör man se till att zombibäbin kommer fram och biter folk i sista akten.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det enda problemet med Snyders "Dawn of the derad" tycker jag är att förtexterna nästan är bättre än själva filmen. Och då gillar jag verkligen den här filmen, tycker att det är en av få riktigt lyckade remakes (trots zombiebebis).

Skulle resten av filmen ha varit lika isande bra som förtexterna så skulle den här filmen garanterat kommit först på min zombiefilmslista.

Petter Malmberg sa...

Zach Snyders "Watchmen" har också problemet att förtexterna lovar lite mer än filmen kan hålla.
Men det är en effektiv inledning.