tisdag 23 mars 2010

De tio bästa av Akira Kurosawa


Idag är, som man kunnat se om man använt google under dagen, det 100 år sen Akira Kurosawa föddes.

Akira Kurosawas drömmar
Flera kortfilmer som bygger på Kurosawas drömmar. Blir av och till lite väl pretto, men är en vacker film. Och om man somnar under filmen (vilket det väl finns en viss isk för) så lär ens drömmar i alla fall påverkas av det kurosawaska bildspråket.

Augustirapsodi
Den hade kanske varit bättre utan Richard Gere. Men jag tyckte den här sena Kurosawa var bra.

Blodets tron
En av de bästa Shakspere-filmatiseringarna. Med Ran kom Kurosawa senare att göra en av de sämsta (det kan råda delade meningar om detta). I början av den finns det en scen där en soldat håller upp sin avhuggna arm som droppar oranget blod och sen vrålar tarzan-likt. Det är en rolig scen. Fast det är nog inte meningen. Men Blodets tron är bra.

Den vilda flykten
Filmen som George Lucas, i ett försök att imponera på sina coolare filmregisörskompisar, påstod hade inspirerat hans Star Wars. Det är de korkade bönderna som kanske är förebilden för de korkade robotarna.

Dodeskaden
Den kanske bästa filmen som utspelar sej på en soptipp.

Idioten

Rashômon
Detektivhistoria som berättas frånflera perspektiv. Berättelserna motsäjer varandra. Ett grepp som gjorts flera gånger senare men som sällan blivit lika bra som här.

De sju samurajerna

Skandal
Också den rena melodramen kunde Kurosawa få ut en hel del ur.

Yojimbo - Livvakten
En historia som gjorts flera gånger efter denna. Den senaste versionen jag stött på är Warren Ellis' vikingmötersamurajer-serie Wolfskin.

Jag har troligtvis glömt några och det är en hel del som jag inte sett. Kurosawas filmer är många och i flera genrer. Svenskan har en understreckare av Mats Karlsson om Kurosawas filmer och synen på honom i Japan.

Inga kommentarer: