torsdag 4 mars 2010

Send...more...paramedics...


De tio bästa zombiefilmerna, plats 5
Zombien är ett något fånigt koncept. Vilket Dan O’Bannons film Return of the living dead från 1985 tar fasta på. En skräckkomedi som inte skiljer sej särskilt mycket från de "allvarliga" zombiefilmerna när det kommer till skräckmomenten. Förutom att zombierna här kan prata. "Brains..." efterfrågar här de levande döda. Ett inslag som efter denna film är en självklar del av zombie-loren.

Det finns flera bra inslag i filmen som att zombiesarna förklaras med direkta referenser till Romeros Night of the living dead, som säjs vara en film baserad på fakta eller filmens dråpliga punkare. Slutet är också förvånansvärt effektivt på ett visserligen ironiskt men inte direkt komiskt sätt.
Själva zombiesarna är emellertid rätt fula.

Det har kommit flera uppföljare, varav Return of the living dead 3 har antydan till att en gång i tiden haft en viss potential. Den handlar om en kvinna som blivit utsatt för det gift som gör folk till zombies i Return of the living dead och under filmens gång förvandlas till en zombie. Men slutresultatet är en rätt tråkig film trots repliker som ""Julie, are you eating him?" (she is).

Inga kommentarer: