måndag 8 mars 2010

Ode to a screw från Taking off av Milos Forman

I helgen såg jag Milos Formans Take off från 1971. Hans första film gjord i USA (filmen finns på youtube). Jag hade sett den en gång tidigare för många år sen. Men hade rätt vaga minnen av den.

Det är en bra film. En komedi som får en extra tyngd av Formans speciella sätt att klippa. En audition i början av filmen håller på långt längre än vad regelboken för regissörer skulle ha rekommenderat.

De flesta uppträdandena blir bara brottstycken men det finns några sånger i sin helhet som också kom med på soundtracket. Scenen blir som en slags satir på det tidiga 70-talets musikaliska tendenser. Om de som sjunger, bland annat en ung Kathy Bates som gör en Melanie-inspirerad sång som hon skrivit själv, menat sångerna som pastischer på diverse musikaliska uttryck är väl inte säkert.

Låten nedan är emellertid klart parodiskt menad. En bisarr, komisk sång som får sin verkan i kontrasten mellan framförandet och texten, "Ode to a Screw":

Framförd av Mary Mitchell. Skriven av Tom Eyen och Peter Cornell. Sången verkar ha skrivits till filmen. Eyen var en dramatiker som hade specialiserat sej på satiriska sexkomedier Off Off Broadway.

Inga kommentarer: