fredag 5 mars 2010

Zombi 2 eller Zombie - den italienska traditionen


De tio bästa zombiefilmerna, plats fyra: Zombi 2 (1979)
Det är vanligt att en film går under flera titlar. För skräckfilmer så är det mer regel än undantag. Lucio Fulcis ö-zombiefilm Zombi 2 har många namn. Bland annat Zombie. Det lär finnas en uppföljare till Zombi 2 kallad Zombie 2.

Tvåan i titeln har att göra med att Dario Arentos version av George Romeros Dawn of the Dead hade gått bra i Italien under namnet Zombi och för att bättre sälja filmen lanserade man den som en uppföljare på denna.

Zombi 2 är en italiensk zombiefilm. Det har gjorts zombiefilmer i många länder. En norsk kom nyligen. Den spanska Rec har sina anhängare. Jean Rollins Grapes of Death har en del suggestiva scener (även om jag inte riktigt förstod om Brigitte Lahaie var infekterad eller om hon gått native - men så såg jag filmen otextad).

Italien har emellertid en egen zombietradition som utgår från Zombi 2. De utspelar sej på avskilda platser och är av det våldsammare slaget. Det ska finnas fler saker som avskiljer den italienska zombiefilmen från sin amerikanske släkting men jag har bara sett Fulcis film i den här traditionen (det kommer en till italiensk film på listan - men den skiljer sej en del från denna fulciinspirerade tradition).

Fulci var en regissör som verkade i många genrer. Vid tiden för Zombi 2 så hade han börjat göra främst skräckelfilmer.

1979 hade Fulci fortfarande kvar en stor del av sitt hantverkskunnande från åren när han gjorde riktiga filmer. Filmen är jämfört med dessa skräp, men kanske mer underhållande. Och den har en zombie/haj-fight.

Inga kommentarer: