måndag 1 mars 2010

De tio bästa zombiefilmerna: 10 - Undead


I veckan hade i staterna nyversionen av The Crazies premiär. Originalet av George Romero kom 1973, mellan de två filmer av Romero som skapade zombiegenren: Night of the living dead (1968) och Dawn of the dead (1978). The Crazies, om en rabiesliknande epidemi i en småstad, hade vissa tematiska likheter med dessa två. I remake-versionen har de gjort de drabbade ytterligare mer lika zombies. Och även i de positivare recensionerna av filmen kan man märka en djup trötthet på zombiegenren.

Jag tror inte att filmen kommer att gå upp på svenska biografer. Och det är det väl få som kan sörja över. Det sista vi behöver är en ny zombiefilm och de obligatoriska zombieartiklar som kommer i dess kölvatten.

Alltså ser jag detta som en lämplig anledning att starta ett nytt tema denna vecka. Där jag skriver om de tio bästa zombiefilmerna (av dem jag sett).

Nummer 10: Undead

Skräckkomedin utnyttjar att genrens grepp är utnötta. Denna australiensiska lågbudgetfilm från 2003 låter en liten fiskestad drabbas av först meteornedslag, sen zombies och när det giftiga regnet börjar falla så dyker rymdvarelserna upp.

Dessutom har den zombiefiskar.

Mitt i detta finns det en viss kritik av en av zombiegenrens mest självklara inslag. Hur de icke-zombifierade skjuter ner så många zombies som möjligt. Vilket här visar sej vara fel sak att göra. (Det finns i dessa massakrer ett släktskap med vildavästerngenren. I Joss Whedons sf/western Serenity görs med Reavers kopplingen indianer/zombies i filmens sista scener).

Filmens staplande av den ena genreklichén på den andra är rätt festligt men den låga budgeten märks, inte så mycket i effekterna som i skådespelarinsatserna. Handlingen blir på slutet också lite för invecklad för en sån här sorts film.

Inga kommentarer: