söndag 7 mars 2010

Dellamorte dellamore


De tio bästa zombiefilmerna, plats 3 - Dellamorte Dellamore 1994 regisserad av Michele Soavi.(Också kallad Cemetary Man och Of death, of love)

I början av Dellamorte Dellamore sitter huvudpersonen Francesco Dellamorte, spelad av Rupert Everett, och talar i telefon. Det knackar på dörren, han lägger ifrån luren och går och öppnar. Där står en zombie. Med uttråkad min skjuter vår hjälte zombien i pannan och återgår till telefonsamtalet.

Dellamorte Dellamore är en lite ostrukturerad film. Men den har flera bra underliga scener. Även om ingen av dem är riktigt lika bra som inledningsscenen.
Filmen går i en ofta rätt framgångsrik balansgång mellan det sublima och det löjliga.

Den bygger på en roman med en bifigur ur den italienska skräckserietidningen Dylan Dog. Hjälten har här också fått drag av Dylan Dog själv.

Det finns flera tecknade serier med zombier. De senare åren har bland annat gett oss Robert Kirkmans The Walking Dead (hittills elva album och tal om en tv-serie), Crossed av Garth Ennis och Black Gas av Warren Ellis.

Black Gas är framförallt påverkad av den italienska zombietradition som utgår från Lucio Fulcis Zombi 2. Ellis har också gjort ett (bättre) zombieinspirerat nummer av Global Frequency.

Inga kommentarer: