söndag 26 juli 2009

Söndagsenkäteri, söndagsenkätera


Snöflingor bland regndropparna har en enkät denna söndag (som hon ger den melankoliska undertiteln "sent i juli"):

En författare som är värd mer uppmärksamhet: Stefan Themerson

En överskattad författare: Mare Kandre

En lyckad filmatisering: Jag har en lista på 10 bra såna här. En som inte finns med på listan som jag såg om nyligen är Trainspotting som är väldigt skicklig just adaptionsmässigt sett.

En lyckad tv-serie: The Comic Strip Presents

En bok jag lärt mig något av: En hel del kunskap om valar och valfiske kan man få från Herman Melvilles Moby Dick. Visserligen lär den utgöras av till största delen felaktiga fakta. Men den känns riktig vilket är det viktiga.

En må bra-bok: En underbar torsdag av Steinbeck.

En bok jag gärna ger bort till ett barn: Om barnet har nått självläsande ålder (och inte är dumt): Midnadt, en riktig rövarhistoria av Randolph Stowe.

Av författarna som kommer till Internationell Författarscen i höst är jag mest nyfiken på: Det här är ju i fel stad. Men Olga Tokarczuk har stått på min läslista ett tag.

4 kommentarer:

snowflake sa...

Melankolisk? Nej, det väntar jag med till sent i augusti. :-)
Stefan Themerson har jag aldrig hört talas om, ska jag skämmas? Är han nutida?

Olga Tokarczuk kan jag rekommendera. Vackert språk, man dras in i det. Rörelse i tid och rum, berättelsefragment. Den tredje som kom i år har jag inte hunnit läsa.

Det finns många bra filmatiseringar, det är svårt att välja. Det där gamla som även jag tyckte förr, att boken alltid är bättre, det gäller inte längre. Det är bara ett annat medium.
Jag håller med dig om Watchmen! Just filmatiseringar av seriefigurer tycker jag att de lyckas bättre och bättre med. Som Batman också.

Petter sa...

Stefan Themerson var en polsk författare (men bodde i England och skrev mest på engelska) vars främsta verk kom typ på 50-talet. En kortroman: "Vov vov, eller vem dödade Richard Wagner", finns på svenska. Det är nog regel att inte hört talas om honom. Så du behöver skämmas. Åtminstone inte av den anledningen.

Många bra böcker har blivit dåliga filmer. Men "boken är bättre" är också vanligt för att det är så pass enkelt. Det och det var annorlunda och det skulle det inte varit.

Jag har inte sett de nya Läderlappen-filmerna. (Lite specialfall eftersom de är filmatiseringar av en karaktär och inte en specifik berättelse.

Watchmen-filmatiseringen hade bra och dåliga sidor. Den är dock inte med i den där listan över tio bra filmatiseringar.

snowflake sa...

Slarvigt läst av mig, jag trodde både Låt den rätte... och Watchmen var med.

Petter sa...

Jag skrev om Watchmen-filmen HÄR. Mestadels positivt.