måndag 27 juli 2009

Tonårsjesus


Då kom han från himlen en Atombombsdag
Han red en elektrisk vit svan
- Imperiet

Under gårdagen sitter jag och läser i The New Adventures of Jesus (se bild) av Frank Stack, eller Foolbert Sturgeon som han kallade sej när serien var ny, samtidigt som jag lyssnar på Blå Himlen Blues. "New Adventures of"...-biten i titeln på Stacks klassiska satir får mej alltid att associera till de här kitschiga TV-versionerna av Tarzan och Robin Hood med mera i Xena och Herkules efterföljd, som gärna hade en titel i stil med "New Adventures of Sancho Panza".
Och när spåret "Tonårsjesus" kommer på så får det mej att fundera - varför gör de inte en TV-serie med Jesus som tonåring som de gjort med Kung Arthur i den där brittiska Merlin?

De skulle kunna ta en del av hans bästsäljande äventyr och placera de i människogossens ungdom. Som de där demonbesatta grisarna - han kan ju ha fajtats med såna redan i tonåren (eller åtminstone med griskultingar). Tempelhistorien borde också kunna äga rum under dessa år. Blanda och ge bland myterna.
Låta honom ha plågsamma minnen av hur han dränkte tre rikemansbarn innan han lärt sej att kontrollera sina superkrafter. Det skulle ge lite lagom angst till det hela. Hans ambivalenta hållning till sitt öde kunde göras som en blandning mellan Buffy och Omen.

Så kan man låta hans bästa vän heta Judas, för att få den där klassiska tragiska ironin á la Smallville. Och grannflickan kunde heta Maria Magdalena. The Comic Relief-karaktären torde bli Tomas (med catchphrasen "I'll doubt it").

Det är egentligen underlgt att det inte redan finns en New Adventures of Teenage Jesus på TV. En copyrightfråga säkert.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Genialisk idé. Jag skulle definitivt kolla (åtminstone första avsnitten, för att se om det var så bra som det lät...).

Petter Malmberg sa...

Det krävs givetvis att det är personer som förmår förvalta idén som arbetar med serien.
En talande åsna skulle heller inte skada om man kunde fixa så det såg bra ut.