måndag 20 juli 2009

Tematrio; spänning


Spänning är temat för Lyrans tematrio.

Gift av Roald Dahl
Novell i samlingen Vinkännaren (som har den lite väl trashiga undertiteln "13 rysarnoveller". Spänning liksom skräck tycker jag passar bäst i det korta formatet. Och Roald Dahl har skrivit några av de bästa. I "Gift" hälsar berättaren på en vän. Vännen ligger till sängs. Han säjer att det ligger en sovande giftorm under lakanet. Nvellen har en krypande obehaglig stämning.

Med brott benådad av Friedrich Dürrenmatt
Alfredo Traps, en man i textilbranschen övernattar i ett mindre samhälle. Där vill en grupp före detta jurister leka rättegång. Alfredo tycker det låter som en roande idé och ställer villigt upp som den åtalade. Han väljer att hävda oskuld vilket hans försvarsadvokat ogillar "Vägen från skuld till oskuld är vidsserligen svår, men inte omöjlig, däremot är det fullständigt utsiktslöst att vilja framhärda i sin oskuld, och resultatet då är fruktansvärt." Under kvällen rullas Alfredos liv upp. Han har en väldigt trevlig kväll. Vad skulle kunna gå fel?
Dürrenmatts bästa.

Global Frequenzy av Warren Ellis och diverse tecknare
Varje nummer av serietidningen Global frequency är tecknad av en ny tecknare medan alla numrena är skrivna av Warren Ellis. Olika aspekter och sorters actionserier i olika nummer. Ett har ett slags zombies. Ett annat ängelvisioner som gör en by galna. I ett nummer fritas gisslan med en hel del skjutande.
Global frequency i titeln är en organisation med 1001 medlemmar spridda över världen med olika expertis. Mycket underhållande. Samlat i två album. Perfekt för när man vill läsa något där saker och ting exploderar.

Inga kommentarer: