söndag 5 juli 2009

Svar


Svaren på fredagens fem citat är som följer:

1.
"En afton i maj blev jag ganska oförmodat inbjuden på te hus Gud." Och så vidare. Från Willy Kyrklunds Om Godheten. Början på nionde kapitlet. Vixxtoria svarade Kyrklund.

2.
Adam Levin. Ur hans novell "Considering the bittersweet end of Susan Falls".
I Mc Sweeney's 16. Den bästa antologin med medföljande kam.

3.
Aforism av G. C. Lichtenberg.. I Atlantis urval Aforismer.
Också här kom den rätte författaren från Vixxtoria som för nån månad sen föreslog att man skulle få aforismer med bussbiljetten.

4.
Början på artikeln "De hedervärda" från 1968 i Skriftställning 2 av Jan Myrdal. Uppräkningen hund, katt, hustru etc. förekommer flera gånger till i artikeln: "För att ytterligare lugna de läsare som berörs illa av tanken på stanken från brinnande hundar, katter, hustrur, barn, akvarieväxter, akvariefiskar, gräsmattor, vinbär, vill jag understryka att jag inte bara är motståndare till uppbrännandet av egna hundar etc utan även av andras hundar etc och att jag därtill inte går med på att människor kan betraktas som 'mina' eller 'dina' människor. Jag är således principiell motståndare till att hälla bensin på och sedan tutta på hundar etc; och denna grundvärdering torde delas av den överväldigande majoriteten läsare." Det hela blir till en kritik av DOW CHEMICAL och dess kontor i Sverige.

5.
H. B. Palmær i Söndagsbladet 1849.
I urvalet Beska droppar.

5 kommentarer:

vixxtoria sa...

Var det Myrdal??!!! Det hade jag aldrig gissat. Jag var helt övertygad om att det var en översättning av en engelskspråkig författare (jag hade inte någon riktig tanke om vem, men skrivet på 20-,30- kanske 40-talet). Intressant. Det ska jag läsa nån gång.

(Han irriterar mig lite Myrdal, så jag läser honom inte så gärna. Och så glömmer man bort att han faktiskt skriver bra. Man får bara bortse från stora delar av innehållet.)

Petter sa...

Att bortse från innehåll låter ju som något som skulle komplicera ens läsning.
Men de två, tre första Skriftställning är oftast en underhållande läsning.
Den ännu lite tidigare Söndagsmorgon innehåller texter i samma stuk som utdraget. Och jag gissar att det innehåll du vill bortse från kommer senare.

vixxtoria sa...

Äsch. Det är som med Strindberg. Man får läsa vad han skriver, och så får man tänka "Oj, så bra han kunde formulera den där åsikten som jag inte håller med om."

Lyrans Noblesser sa...

Jaså var det Kyrklund, får lov att läsa den tror jag.

Petter Malmberg sa...

Om Godheten är en bra ingång till Kyrklund. Jag skrev lite mer om den här.