tisdag 29 september 2009

Lord Byron och Roman Polanski


En sak som jag funderade på när jag läste John Crowleys Lord Byrons roman Aftonlandet var att fadern i den far/dotter-historia som utspelar sej i nutid, levde i landsflykt efter en historia som påminde om den Polanski-skandal, som nu tas upp igen.

Fadern i boken är författare och inte filmare. Men annars är likheterna tydliga. Även om han inte är identisk med Polanski (om jag minns rätt nämner han Polanski vid namn). Vi får faderns egen beskrivning av händelsen i ett mail till dottern.

Crowley verkar här dra upp paraleller mellan Lord Byrons landsflykt och Polanskis. (Fadern är också Byron-expert.) Men jag är inte riktigt säker på hur paralellen ska läsas. Kanske vill Crowley påminna om att det vår tids romantisering av Byron inte är sannare än hans egens demoniserande. Men Polanski-dubbelgångaren i boken är å andra sidan skildrad med en viss sympati.

Romanen i romanen,, ett upphitta Byronmanuskript, handlar mycket om sammanträffanden och dubbelheter. Byron och Schweiz och Polanski och Schweiz.

1 kommentar:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.