måndag 7 september 2009

Tematrio om idrott


Lyran har idag en tematrio om sport. Idrott är som bekant bäst upplevd genom läsning.

P. O. Enquist - Sekonden
Kom 1971 när Enquist fortfarande var en spännande författare (72 års utgåva är något omändrad). Skildrar en svensk släggkastare som åker fast när han manipulerar en slägga. Han manipulerar dessutom, de ovetande, hela det svenska landslagets släggor. Genom hans liv skildras det svenska samhället från Västerviks hungerkravaller och framåt.

Jaime Hernandez - Whoa Nellie!
Jaime Hernandez serier om Hopey och Maggie i bröderna Hernandez Love & Rockets utspelar sej i en värld bara aningens annorlunda från vår egen. En av skillnaderna är att damwrestling är en stor sport. I alumet Whoa Nellie! skildras denna aspekt av Locas-världen.
En underhållande historia om vänskapen mellan två unga damwrestlare. Den ena lovande. Den andra inte.

George Perec - W eller minnet av barndommen
Två olika historier löper genom Perecs roman. Den ena skildrar hans barndom. Den andra en ö i Eldshavet där samhället är uppbyggt runt idrott. Denna olympiska utopi visar sej efter hand ha allt obehagligare drag.
"Det år de fyller femton lämnar ungdomarna för alltid sitt Hus, flickorna återgår till kvinnohusen som de sedan bara är borta från i samband med Atlantiaderna, och pojkarna fortsätter till byarna för att bli Idrottsmän". (övers.Sture Pyk.)
Krocken mellan de två parallella berättelserna ger en märklig läsupplevelse.

Inga kommentarer: